10 mesta na svetu koje bi arheolozi želeli više da istraže

Predstavljamo vam 10 poznatih mesta na svetu koja su ispunjena skeletima i kostima te stoga izazivaju posebnu pažnju arheologa,ali i turista.

6. Ćele kula

Ćele kula ili kula od lobanja u Nišu je spomenik iz Prvog svetskog rata koji je izgrađen od lobanja poginulih srpskih ratnika u bici na Čegru.

7. Crkva kostiju

U kripti crkve Kapućin u Rimu leže kosti otprilike 3.700 sveštenika koje krase pet bizarnih odaja. Jedna prikazuje Isusa koji vraća Lazara iz mrtvih, ali slika je napravljena od kostiju, druga soba uglavnom koristi kosti karlice za dekorisanje. Potom postoji soba koja je posvećena lobanjama i drugim ukrasima od kostiju butina i ruku. Još jedna od soba prikazuje skelet koji drži kosu i vagu reprezentujući smrt i božanski sud.

Kapela kostiju, prazna Hitlerova bolnica: 10 najstrašnijih turističkih atrakcija u Evropi

8. Pariske katakombe

Kako bi se rasteretila prenatrpana pariska groblja u 1700-im godinama,zvaničnici su počeli da prenose skelete u podzemne tunele lavirinta i taj proces se nastavio sve do 1859. godine. Među poznatim figurama koje su sahranjene negde u ovim katakombama jeste i Maksimilijan Robespjer, francuski političar koji je imao značajnu ulogu u Francuskoj revoluciji i koji je pogubljen na giljotini 1794. godine.

9. Viseći sanduci 

U planinama južne Kine, narod Bo je razvio interesantan način da zadrži svoje umrle od usta sakupljača: tako što su ih stavili da vise u kovčezima s litice.

Istraživači su 2015. godine pronašli 131 viseći kovčeg u provinciji Hubej koji datira unazad 1.200 godina. 

Saznajte i Viseći kovčezi naroda Igorot

10. Jezero Natron

U ovom jezeru u Tanzaniji nećete naći ljudska tela, ali hoćete tela životinja koja ovde umru stvarajući mumije koje ispunjuju obale.

Mistični Natron u Tanzaniji:Jezero smrti ili najveće stanište flamingosa na svetu?bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.