Nakon 168 godina naučnici konačno imaju odgovor: Kako su nastali najveći vulkani na svetu

U studiji koju su sproveli istraživači sa Nacionalnog univerziteta Australije rešena je 168-godišnja misterija formiranja najvećih i najaktivnijih vulkana na Havajima.

Nakon 168 godina naučnici konačno imaju odgovor: Kako su nastali najveći vulkani na svetu Foto: Shutterstock

Studija je pokazala da su vulkani formirani duž dva odvojena koloseka zbog pomeranja Tihookeanske ploče pre tri miliona godina, piše Phys.

Autor studije Tim Džons je rekao da su naučnici znali za postojanje ovih dvostrukih vulkanskih putanja od 1849. godine, ali nisu znali šta ih je prouzrokovalo.

Vulkan vatre iz perspektive drona: Prvi put snimljena erupcija u Gvatemali (VIDEO)

„Analize koje su sproveli na pokretima Tihookeanske ploče su prve koje su otkrile značajne promene u pokretima pre 3 miliona godina. Ovo će pomoći da objasnimo poreklo Havaja, najveće vulkanske tačke na Zemlji i jedne od najpopularnijih turistističkih destinacija na svetu“, rekao je Džons.

Dvostruke vulkanske staze postoje i u drugim delovima Pacifika, uključujući Samou, a istraživanje je pokazalo da su se pojavili pre tri miliona godina. Gospodin Džons kaže da je ova vrsta vulkanske aktivnosti iznenađujuća zato što se dogodila daleko od granica od tektonskih ploča, gde je većina vulkana pronađeno.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.