Da li će kapi za oči jednog dana postati glavni lek za džet leg?

Nedavno sprovedeno istraživanje otkriva da bi u budućnosti razvoj kapi za oči mogao da pomogne ljudima da se oporave od džet lega.

U novoj studiji, naučnici su otkrili da kod pacova očne retinalne ganglijske ćelije takođe proizvode i signalni molekul koji se zove vasopresin, koji putuje od očiju do mozga kako bi pomogao u regulisanju biološkog sata.

U jednom eksperimentu, naučnici su pokazali da je snažan puls svetlosti uzbudio retinalno ganglijsku ćeliju u očima pacova, izazivajući otpuštanje vasopresina.

U drugom eksperimentu, istraživači su otkrili da su nakon pulsa svetlosti, neuroni u suprahijazmatičnom jedru takođe bili aktivirani. Ali kad su istraživači uneli sastojak u moždane ćelije koji blokira vasopresin, otkrili su da su moždane ćelije slabije odreagovale na isti intenzitet svetlosti.

Otkrića sugerišu da vasopresin iz ćelija u očima igra ulogu u regulisanju biološkog sata. Ovo bi moglo da vodi otkriću lekova koji bi takođe mogli da se prilagode biološkom satu, rekao je autor studije Majk Ludvig, profesor neurofiziologije na Univerzitetu u Edinburgu.

Ukoliko naučnici mogu da otkriju način da izmene nivo vasopresina koji dolazi iz oka, potencijalno mogu da razviju kapi za oči koje će pomoći ljudima da se oporave od džet lega. bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.