Iza objektiva: Rajske ptice iz nove perspektive

Kako izgleda ples mužjaka iz perspektive ženke kojoj se udvara, otkriva fotograf Tim Laman….

Iza objektiva: Rajske ptice iz nove perspektive Foto: Tim Laman

Posmatrano sa zemlje, udvaranje ove rajske ptice izgleda zapanjujuće. Tokom 30 sekuni, mužjak je vrteo glavom i širio krila koja su formirala baletsku suknju, a sve to da bi privukao pažnju ženke. Fotograf Tim Laman i ornitolog Edvin Skols, u svojoj misiji dokumentovanja svih 39 vrsta, zapitali su se sledeće: Šta zapravo vidi ženka koja ovaj ljubavni ples posmatra odozgo? Da bi to otkrili, Laman je na drvo postavio foto aparat sa daljinskim upravljanjem, dok su on i Skols sa još dva fotoaparata beležili prizor iz različitih uglova.

Evo šta je zabeležila kamera na drvetu:

Kako ženki izgleda ovaj ples?

Neverovatno je koliko drugačije deluje kada se posmatra odozgo. Vidite samo crni disk, umesto balerine. Boje na grudima počinju da se prelivaju i postaju svetlije, jer hvataju svetlost koja dolazi odozgo. Videli smo takođe i beli znak na potiljku, za koji nismo znali da je deo udvaranja rajske ptice. To je zaista bio zapanjujući trenutak.

Gde se nalazi plesni podijum?

Ptica bira mesto sa ravnom površinom, sa koga uklanja lišće, kako bi ženka mogla neometano da posmatra. Svoju teritoriju za udvaranje čisti svakog dana  - a ona može biti i do dva metra dugačka – kako bi mogao da pleše, bez opasnosti da se o nešto saplete.

Da li je uspeo da osvoji ženku?

Do parenja zapravo retko dolazi. Tokom dve nedelje koliko smo radili na ovim snimcima, mužjak nije imao sreće.

Položaj kamera:bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...