Šarenilo koralnog grebena

Fotograf Dejvid Dubile pre sedamnaest godina bio je očaran jednim pacifičkim koralnim grebenom u zalivu Kimbe.

Šarenilo koralnog grebena Fotografija: Dejvid Dubile

Ali njegov nedavni povratak je više ličio na najveći fotografski košmar, nego na raj koji je video pre toliko godina.
Fotografisanje je bilo odloženo zbog obilnih kiša i poplava. Vidljivost je bila ograničena na desetak metara, a nekoliko kamera uništila je voda. Njegova supruga i sradnik, Dženifer Hejs, obolela je od malarije. Oblaci su ubrzo malo popustili i dozvolili Dejvidu da ovekoveči greben i morski život oko njega, kao što je jato ovih pinjalo ribica. Dan pre nego što se uputio nazad kući, kiša je potpuno prestala.

Zašto su vas privukle ove ribe?

DD: Ove ribe su bile neverovatne. Dok su plivale pored mene, munjevitom brzionom su menjale boje od srebrne, preko krvave pomorandže, pa do crvene. Podsetile su me na slikarstvo. Jednostavno, bio sam opijen njihovom bojom i njihovim potpunim odsustvom straha. Celo jato bi prošlo centimetrima od mene, a nekada bi se zadržale u mom okruženju. Bio sam neverovatno privučen ovim ribama.


U jednom trenutku ste hteli da odustanete od cele priče?

DD: Jesam. Kada sam prvi put zaronio, kako bih izvidio situaciju pod vodom, naleteo sam na guste bašte najvećih morskih fanova koje sam do tog trenutka imao prilike da vidim, takođe bili su puni raznobojnih riba i lepote. Osim što je sve to ostalo sakriveno od moje kamere, jer se zbog jakih kiša vidljivost svela gotovo na minimum. Sve po šta sam došao na ovaj koralni greben stajalo je ispred mene, ali opet za objektiv nevidljivo. Bio sam besan, uspaničen i depresivan. Neuspeli zadatak bi za mene bio lični neuspeh, morali smo da smislimo plan B.

Šta ste uradili?

Išli smo na dnevna putovanja kako bih mogao da zaronim što dublje. Negativna strana te odluje je činjenica da na većim dubinama imate manje vremena za fotografisanje. Pozitivna strana je što smo konačno uspeli da ovekovečimo lepotu koja nas je okruživala.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...