Znameniti neuspesi

(poneki sa srećnim krajem)

Znameniti neuspesi Iskrcavanje Kristofera Kolumba, Džon Vanderlin (Foto: Wikimedia Commons)

1492.

Kristifor Kolumbo

On nikada nije stigao do Indije. Ali niko mu to nije zamerio.

1804–1806.

Luis i Klark

Oni su tražili vodeni put od reke Misuri do Pacifika. Takav prolaz ne postoji, ali su sakupili podatke o geografskim karakteristikama, ljudima, biljkama i životinjama na teritoriji Luizijane, koju su Sjedinjene Države kupile od Francuske 1803. godine.

1925.

Persi Foset

On je otišao u brazilske prašume da pronađe drevni grad Z i nestao. Pre nekoliko godina arheolozi su u blizini Fosetove ekspedicije otkrili izgubljenu civilizaciju Kuhikugu.

1940.

Most Takoma Nerous

Ovaj četiri meseca star viseći most zaljuljao se i srušio usled jakih vetrova. Tokom njegove konstrukcije nije u potpunosti uzet u obzir uticaj vetra. Pri sledećoj izgradnji je, radi stabilnosti, dobio i potporne stubove.

1991.

Biosfera 2

Zatvaranje osmoro ljudi u 200 miliona dolara vredan terarijum nije prošlo baš najbolje: nedostatak hrane, loš vazduh, „ludi mravi”. Ali univerziteti Kolumbija i Arizona tu kupolu od tada koriste za ekološka istraživanja.

1993.

Epl Njutn

Poznat kao Eplov najveći neuspeh, ovaj lični digitalni asistent povučen je posle šest godina, ali je otvorio put za ajped.

1998.

Marsov klimatski orbiter

Nasa je poslala ovaj orbiter da proučava klimu na Marsu. Ali posle 287 dana putovanja sonda je verovatno sagorela u atmosferi crvene planete. Problem: detalji, detalji. Nasa je koristila metrički sistem; inženjerski tim Lokid Martina je koristio engleske merne jedinice.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...