Tigrovo gnezdo, najveća turistička atrakcija Butana

Paro Takcang, mali hram koji „visi“ na strmoj strani planine pruža neverovatan pogled na dolinu Paro i otkriva legendu o Padmasambhavi, koji se u ovim krajevima smatra svetim koliko i Buda.

Tigrovo gnezdo, najveća turistička atrakcija Butana Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Paro Takcang, poznat i kao Tigrovo gnezdo se nalazi na strani strme planine 900 metara iznad doline Paro u Butanu, predstavljajući najveću turističku atrakciju u ovoj azijskoj zemlji do koje mogu da stignu samo hrabri.

Još je budistički guru Padmasambhava u VIII veku pričao da je meditirao u Tigrovom gnezdu, što je veoma značajno budući da je on raširio tantrički budizam po Butanu i Tibetu i smatra se svetim skoro kao Buda u ovim predelima.

Prema legendama, Padmasambhava je sleteo na područje ovog manastira na leđima letećeg tigra, koji je jednom bio njegova ljubavnica na Tibetu.

Njegov dolazak je doneo budizam u Butan, a njegovo četvoromesečno meditiranje u pećini na mestu gnezda tigrova je pokorilo sve demone u zemlji.

Ako želite da posetite ovaj hram, spremite se na dvosatno penjanje nesigurnim putevima. Ali svakim korakom dalje svedočićete prelepom pogledu na dolinu Paro.

Pročitajte još i:

Jedna od 10 najopasnijih građevina na svetu: Viseći hram u Kini star 1.500 godina

Jedina zemlja na svetu u kojoj postoji Ministarstvo sreće

Srednjovekovni podzemni grad isklesan u stenama: Vardžija, blago kraljice Tamar

 

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/


*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbijaslike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.