Sećanje na Drugi svetski rat: 8 neobičnih spomenika na području Srbije

Britanski putopisac Darmon Rihter je obišao 37 spomenika na području bivše Jugoslavije, u želji da istraži poreklo i istakne važnost znamenitosti koje su nastale u znak sećanja na pale borce i žrtve Drugog svetskog rata.

Sećanje na Drugi svetski rat: 8 neobičnih spomenika na području Srbije Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Na prvi pogled ove misteriozne strukture podsećaju na relikvije iz drevnog izgubljenog sveta, ali one zapravo podsećaju na istoriju bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. 

Saznajte i 18 činjenica o Drugom svetskom ratu

Ovi spomenici su građeni širom bivše Jugoslavije 1960-ih godina pa nadalje i simbolizuju borbe u Drugom svetskom ratu i koncentracione logore.

I dok se u nekim izveštajima ova mesta opisuju kao napuštena i zaboravljena, britanski putopisac Darmon Rihter je posetio 37 spomenika u aprilu tekuće godine kako bi otkrio istinu o poreklu ovih znamenitosti i kako se one sada posmatraju. 

Vlada mišljenje da je izgradnju ovih struktura naručio bivši predsednik SFRJ Josip Broz Tito, a slovenački istraživač Gal Kirn sugeriše da su ove strukture naručile nezavisne grupe, kulturne institucije i kolektivi radnika.

Pogledajte i 8 neverovatnih mesta u Srbiji koje bi trebalo da posetite

U galeriji koju smo vam pripremili možete da pogledate osam spomenika na području Srbije.



slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.