Vegetarijanski festival u Puketu: Samopovređivanjem do duhovnog pročišćenja

Na Tajlandu se svake godine u oktobru održava festival, na kojem se na neobičan način slavi vegetarijanstvo, a raznim činovima samomučenja se dostiže duhovno pročišćenje.

Vegetarijanski festival u Puketu: Samopovređivanjem do duhovnog pročišćenja Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Tokom festivala koji počinje prve večeri devetog lunarnog meseca i traje devet dana, verski sledbenici se seku mačevima, buše svoje obraze oštrim predmetima i čine druge bolne radnje kako bi se pročistili i očistili zajednicu od grehova.

Otkrijte i Neobičan ritual kojim se u plemenu Suri obeležava kraj detinjstva

Festival slavi vegetarijanstvo i poziva poklonike da se kroz dela samomučenja (hodanje po užarenom uglju, bušenje delova tela) pročiste. Cilj je duhovno pročišćenje, a ovaj festival proslavlja verovanje kineske zajednice da uzdržavanje od mesa kao i prateći rituali pomažu u očuvanju dobrog zdravlja i duševnog mira, ali i da donose sreću i onima koji posmatraju verske obrede.  

Tradicija održavanja festivala je započela još 1825. godine, kada je kineska putujuća operska trupa došla da gostuje na ostrvu ali su se članovi razboleli. Svi su prešli na vegetarijansku ishranu i uskoro je bolest nestala.

Od Noći rotkvica do Dana bermuda: 7 neobičnih običaja i festivala

Muškarci i žene buše obraze noževima, iglama i drugim predmetima iz domaćinstva. Oni veruju da ih bogovi štite od povreda tako da prolivena krv može da zasmeta samo posmatračima sa slabijim stomakom.

Slike u foto-galeriji mogu biti uznemiravajuće.slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.