Tradicija stara 6.000 godina: Ritual koji određuje život svakog Kazahstanca

"Brzi konji i svirepi orlovi su krila i snaga kazahstanskog naroda", rekao je Bikbolat, jedan od 250 preostalih lovaca orlovima, zaštitnika tradicije koja nažalost polako nestaje.

Tradicija stara 6.000 godina: Ritual koji određuje život svakog Kazahstanca Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Regija Altaj u zapadnoj Mongoliji je jedno od najudaljenijih mesta na svetu. Nekoliko puteva prolazei kroz ova prostranstva, a visoki ledeni vrhovi venca Altaja predstavljaju granicu sa Mongolijom, Kazahstanom, Kinom i Rusijom formirajući neprobojni zid koji moderan život drži na odstojanju.

U ovim predelima jedna od najstarija tradicija je lov orlom. 

Dok je novinar BBC-ja stajao na vrhu visokom 3.000 metara u provinciji Bajan Olgi, društvo mu je pravio Bikbolat, Kazahstanac plemenitog izgleda s kapom od lisičjeg krzna i dugim kaputom od ovčje kože. Na ruci mu je stajao orao koji je gledao okolo tražeći plen.

Saznajte i Lov orlovima, tradicija koja odumire

Bikbolar je samo jedan od 250 lovca orlovima koji su ostali u ovom regionu. On praktikuje umetnost berkutchi baš kao što su to radili i njegovi preci (12 generacija unazad) održavajući tradiciju koja je bila rasprostranjena širom stepa centralne Azije 6.000 godina. 

Džingis kan i Kublaj kan su takođe imali hiljade ptica lovaca, a njihovu ekspediciju je zabeležio Marko Polo, piše BBC.

Veza lovca i orla

Lovci orlovima preferiraju život koji je daleko od modernog sveta preživljavajući brutalne zime, živeći u tradicionalnim jurtama, trenirajući orlove i loveći na konjima.

Veza lovca i orla je neverovatno jaka. Iako su orlovi nezavisni, potrebno je da se obučavaju od ranog perioda života kako bi stekli poverenje u lovca. Bikbolat je objasnio da je bolje obučavati mlađe ptice, jer su krotkije i neće povrediti decu ili ovbce, ali su starije ptice ipak bolji lovci sa ubilačkim instinktom koji je neophodan za lov lisica i vukova. Međutim, Bikbolat objašnjava da su ženke bolji lovci, jer ne samo što su agresivnije, već su i za trećinu teže od muških orlova.

Tradicija koja nestaje: Tetoviranje lica žena plemena Mun i Dai kao simbol lepote

Jednom kad ih obuče, što može da traje i nekoliko godina, orao zauzima mesto na levoj ruci lovca i zajedno s njim idu konjem tražeći plen. 

Neki Kazahstanci imaju zastarele ruske puške, koje koriste da pokupe zečeve, ali veći deo lova je prepušten orlovima kao i njihovoj viziji. Iako su njihovi najčešči plen korzak stepske lisice (zbog svog izuzetno toplog krzna) i mrmoti (zbog krzna i mesa), moćni orlovi takođe mogu da ulove i sove, vukove, pa čak i snežne leoparde. 

Većina lova se odvija tokom zime, kada su ptice najgladnije. 

Festival lova orlovima

Tradicija koja umireslike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.