Najveći prirodni rezervat na Zemlji: dom najređih životinjskih vrsta

Od 7.000 morskih vrsta u trenutno najvećem prirodnom rezervatu na Zemlji, jedna četvrtina se može pronaći isključivo ovde. Znate li o kom mestu je reč?

Najveći prirodni rezervat na Zemlji: dom najređih životinjskih vrsta Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Smešten 2.100 kilometara severozapadno od glavnih Havajskih ostrva nalazi se pomorski nacionalni spomenik Papahānaumokuākea koji je sada najveći prirodni rezervat na Zemlji.

Ime ovog rezervata predstavlja zajednicu dva havajska pretka: Papahānaumoku i Wākea, koji su stvorili Havajski arhipelag, biljku taro i havajski narod.

Lepe vesti s Havaja: Najstarija ptica na svetu ponovo postala majka!

Pomorski nacionalni spomenik Papahanaumokuakea je najveća granična potpuno zaštićena regija pod američkom zastavom i jedna od najvećih zaštićenih morskih područja u svetu. Zauzima 362.073 kvadratnih kilometara Pacifika, regiju koja je veća od svih Nacionalnih parkova u SAD-u zajedno.

Severozapadni nacionalni spomenik na Havajima je osnovan 2006. godine sa ciljem da se zaštiti veliki broj retkih prirodnih i kulturnih resursa. 

Dugački koralni grebeni koji su nađeni u ovom rezervatu, dom su 7.000 morskih vrsta, a jedna četvrtina se može naći samo u havajskom arhipelagu.

Misija na Havajima: Eksperiment koji će otkriti šta se dešava ljudima u svemiru

Mnoga ostrva i plitkih okruženja su važna staništa retkih vrsta poput ugroženih zelenih kornjača, havajska monah foka, kao i 14 miliona morskih ptica koje predstavljaju 22 vrste koje se ovde gnezde. 

Kopnena područja takođe obezbeđuju dom za četiri vrste ptica koje ne mogu da se pronađu nigde u svetu osim ovde, uključujući i najugroženiju vrstu, Laisan albratrosa.

Čudesna priroda: „Hodajuće“ drveće rezervata Sumako



slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.