Život daleko od modernog društva: Nepokolebljiva tradicija izolovanog plemena Himbu

Upoznajte pleme Himbu koje odbija kontakt s modernim društvom, u kojem se telo boji crvenom bojom radi prevencije od Sunca, a bračni status muškarca i žena se prepoznaje prema stilu frizure ukrašene glinom.

Život daleko od modernog društva: Nepokolebljiva tradicija izolovanog plemena Himbu Foto: Artush/Shutterstock
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Skriveno u severnoj Namibiji, domorodačko pleme Himba nastavlja da se odupire prodiranju turističke industrije, uprkos tome što fasciniraju putnike iz čitavog sveta.

Najviše naseljavaju Kaokoland u udaljenoj regiji Kunene i imaju populaciju od 50.000 ljudi. Iako neki od momaka nosi majice, unutar plemena postoji mala vesternizacija, pa njeni pripadnici uglavnom nose kožnu garderobu, piše Daily Mail.

Od puberteta, žene naroda Himba prave pletenice i svaku ukrašavaju glinom, crvenom i oker bojom napravljenom od zemljišta i koriste istu smesu da boje svoja tela u crveno kako bi se zaštitili od sunca. Narod Himba veruje da je crvena boja prelepa i da simbolizuje crvenu boju Zemlje i krv.

Devojčice pre ulaska u pubertet dele svoju kosu na dve jednostavne pletenice. Muškarci plemena Himba imaju jednu pletenicu kada su sami, a vezuju kosu pozadi kada se ožene.

Decu čuvaju žene i ostala deca iz plemena, a muškarci su često odsutni od kuće na duži vremenski period.

Narod Himba je patrijarhalan i sklon poligamiji, pa muškarci imaju nekoliko žena, pogotovo ako imaju dosta stoke.

Tradicionalno, žene nose jednostavne kožne ogrtače i ne kupaju se, birajući da koriste aromatične biljke i smolu umesto toga.

Himba su nomadski pastiri i često migriraju sezonski iz matičnog sela u sela koje obezbeđuju bolje pašnjake za njihove životinje.

Uloga žena u plemenu uključuje podizanje dece, mužu stoke, dok muškarci dane provode s krdom.

Žene nose neverovatno složene stilove koji se menjaju u zavisnosti od toga da li su u braku i koliko su stare.

Irski fotograf Trevor Kol potražio je ovo izolovano pleme kako bi zabeležio nepokolebljivu tradiciju, uključujući jedinstveni nakit, stil frizura, odeće i koliba.

"Uživao sam u jednostavnosti i harmoniji koju sam video u ovom plemenu. Oni žive jednostavno, rade zajedno i osetljivi su na potrebe zaštite životne sredine. Zaslužuju pravo da određuju svoju budućnost i da se ne homogenizuju ili promene usled akulturacije", kreao je Kol.

Narod Himba je zaštićen od preteranog izlaganja zahvaljujući strogim smernicama vlade o poseti ove zajednice.

Fotograf ističe da kulturna otpornost plemena potiče iz izolacije, ponosnog shvatanje svoje kutlure i zaštite vlade.

 

Pogledajte i:slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.