Indonežanski ritual koji se odigrava u grotlu aktivnog vulkana

Još od XV veka narod Tenger u Indoneziji zarad sreće, zdravlja i blagostanja žrtvuje svoju imovinu, useve i stoku bacajući ih u krater aktivnog vulkana na planini Bromo.

Indonežanski ritual koji se odigrava u grotlu aktivnog vulkana Foto: AP /Trisnadi
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Za razliku od mnogih ljudi koji će otići kod lekara i na taj način sprečiti razvoj oboljenja i druge opasnosti, zajednice naroda Tenger u Indoneziji imaju drugačiji, neobičan pristup – svu imovinu, useve i stoke bacaju u krater aktivnog vulkana na planini Bromo.

Svakog juna, narod Hingu Tenger iz istočne Jave slavi jednomesečni festival Yadnya Kasada. Četrnaestog dana festivala, narod Tenger se probija do grebena planine Bromo, aktivnog vulkana. Tamo vernici bacaju svoje svetovne stvari (uključujući useve i stoku) u usta vulkana, u nastojanju da oslobode zajednicu bolesti i prirodnih katastrofa.

Legenda kaže da je festival počeo da se održava od XV veka, zajedno sa pričom o kraljevskoj princezi Roro Anteng i njenom mužu Jaka Seger, koji su osnovali Kneževinu Tenger. Međutim, nisu mogli da imaju dece pa su zatražili pomoć pomoć planinskih bogova. Bogovi su im podarili 24 dece, ali su naglasili da bi 25. dete moralo da bude bačeno u vulkan kao ljudska žrtva. Zahtev bogova je ispunjen i Anteng i Seger su žrtvovali svoje najmlađe dete, Kesumu.

Više se ne koriste ljudske žrtve, pa se tradicija bacanja stvari u vulkan nastavlja kako bi se umirila drevna božanstva. Danas se ta ceremonija naziva Yadnya Kasada, a narod Tenger se moli i nudi hranu i stoku božanstvu Hyang Widhi Wasa. Glavna ceremonija se održava u hinduističkom hramu Pura Luhur Poten.

Neki lokalni meštani se uprkos opasnosti spuštaju u krater vulkana kako bi sakupili žrtvovanu robu, za koju veruju da bi mogla da im donesu sreću.slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.