Zašto je Danakilska pustinja jedno od najokrutnijih mesta na Zemlji?

Danakilska pustinja u Africi predstavlja jedno od najsuvljih, najdubljih i najtoplijih mesta na svetu, koje mnogi zovi "paklom na Zemlji".

Zašto je Danakilska pustinja jedno od najokrutnijih mesta na Zemlji? Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Danakilska pustinja se prostire na severoistoku Etiopije, jugu Eritreje i gotovo celom Džibutiju.

Smeštena je u Afarskoj (Danakilskoj) depresiji, gde se nalazi i jezero Asal, najniža tačka Afrike na –155 m ispod nivoa zemlje i predstavlja jedno od najekstremnijih mesta na planeti. Geološki gledano, ova pustinja je nastala kao presušeni rukavac Crvenog mora. 

Ova pustinja je poznata kao pakao na zemlji, jer se smatra najtoplijim mestom budući da temperatura prelazi 60 stepeni Celzijusovih. 

Klima u slanoj i suvoj pustinji je u najmanju ruku okrutna, ali iako je jedno od najnepovoljnijih mesta na Zemlji za život, u Danakilskoj pustinji živi čak 130.000 stanovnika, uglavnom nomada stočara. U pitanju je narod Afari, koji se pored nomadskog stočarastva bavi kopanjem, vađenjem i prodajom soli, po kojoj je cela pustinja i poznata.

Pored rudnika soli, Danakilska pustinja je poznata i po brojnim aktivnim vulkanima, među kojima su najpoznatiji Erta Ale i Dabahu.

Uprkos nepovoljnoj klimi, u jednom od najaktivnih vulkanskih područja na svetu možete videti krda afričkog divljeg magarca, grevijeve zebre, oriksa i naravno kamila.

U pustinji Danakil možete uživati u neverovatnim pejzažima, koji nastaju kombinacijom soli i magme, a brojni predali podsećaju i na Mesečevu površinu, pa iznova privlače pažnju turista.

 

Možda će vas zanimati i:slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.