Zašto je Danakilska pustinja jedno od najokrutnijih mesta na Zemlji?

Danakilska pustinja u Africi predstavlja jedno od najsuvljih, najdubljih i najtoplijih mesta na svetu, koje mnogi zovi „paklom na Zemlji“.

Zašto je Danakilska pustinja jedno od najokrutnijih mesta na Zemlji? Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Danakilska pustinja se prostire na severoistoku Etiopije, jugu Eritreje i gotovo celom Džibutiju.

Smeštena je u Afarskoj (Danakilskoj) depresiji, gde se nalazi i jezero Asal, najniža tačka Afrike na –155 m ispod nivoa zemlje i predstavlja jedno od najekstremnijih mesta na planeti. Geološki gledano, ova pustinja je nastala kao presušeni rukavac Crvenog mora. 

Jezero Asal, najniža tačka u Africi

Ova pustinja je poznata kao pakao na zemlji, jer se smatra najtoplijim mestom budući da temperatura prelazi 60 stepeni Celzijusovih. 

Klima u slanoj i suvoj pustinji je u najmanju ruku okrutna, ali iako je jedno od najnepovoljnijih mesta na Zemlji za život, u Danakilskoj pustinji živi čak 130.000 stanovnika, uglavnom nomada stočara. U pitanju je narod Afari, koji se pored nomadskog stočarastva bavi kopanjem, vađenjem i prodajom soli, po kojoj je cela pustinja i poznata.

Pored rudnika soli, Danakilska pustinja je poznata i po brojnim aktivnim vulkanima, među kojima su najpoznatiji Erta Ale i Dabahu.

Remek delo prirode: Pustinja Kalahari, veličanstveni dragulj Afrike

Uprkos nepovoljnoj klimi, u jednom od najaktivnih vulkanskih područja na svetu možete videti krda afričkog divljeg magarca, grevijeve zebre, oriksa i naravno kamila.

U pustinji Danakil možete uživati u neverovatnim pejzažima, koji nastaju kombinacijom soli i magme, a brojni predali podsećaju i na Mesečevu površinu, pa iznova privlače pažnju turista.

Pročitajte i Lagos, prvi grad Afrikeslike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.