Da li je ovo najopasniji put do škole ikada?

Deca iz udaljenog kineskog sela Atuler se spuštaju nesigurnim merdevinama niz liticu visoku 800 metara kako bi došli do škole...

Da li je ovo najopasniji put do škole ikada? Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Učenici iz kineskog sela Atuler se suočavaju sa opasnim putovanjem od kuće do škole zato što je njihovo selo odsečeno od ostatka sveta. Oni žive u naselju, koga često nazivaju selo na litici, a koje je smešteno na uzbrdici od 800 metara u jugozapadnoj Kini, u kanjonu reke Meigut. Budući da se njihova škola nalazi u podnožju planine, odlazak u školu iziskuje silazak niz veoma opasne merdevine od vinove loze.  

Petnaestoro dece, uzrasta od 6 do 15 godina, spuštaju se u pratnji troje odraslih dva sata niz merdevine koje ih odvajaju od škole i dolaze kući dva puta mesečno odnosno u školi ostaju dve nedelje pre nego što se vrate kući. Meštani sela koriste iste ove merdevine da jednom nedeljnu idu do najbliže prodavnice i kupe potrebne namirnice.

Jedan od roditelja, tridesetogodišnji Čen Guji (30) kaže da ustaje u 6 ujutru kako bi spustio niz liticu svoje 4 ćerke, ali i da bi pomogao drugoj deci da siđu niz planinu na kojoj žive.

Nekada je putovanje do škole veoma teško usled kišnih i snežnih vremenskih uslova, pa se često dešava da roditelju svoju decu uopšte ne upisuju u škole iako su napunila 6, 7 godina.

Uprkos izolovanosti sela, u ovom naselju žive 72 porodice, koje se uglavnom izdržavaju od poljoprivrede.

Najveća želja svih meštana jeste izgradnja puta, koji bi im mnogo olakšao život. Međutim, to se izgleda neće dogoditi. 

"Glavni problem je što lako možemo da preselimo meštane sela u obližnji grad, ali bez njihovih farmi oni neće imati posla", rekao je Ki Ke Jin Song, sekretar okruga Zhaojue.

"Meštani ovog sela imaju dobre resurse zemljišta i visok prinos useva. Izgradnja puta u selu bi košta 60 miliona juana, što se ne isplati jer ima malo ljudi u selu", dodaje on.

 

Možda će vas zanimati i:slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.