Turkana, najveće pustinjsko jezero na svetu

Zabačenost i negostoljubivost okoline ovog kenijskog jezera prelepe boje zaslužni su za veliki broj životinjskih vrsta, koje ovde žive...

Turkana, najveće pustinjsko jezero na svetu Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Jezero Turkana, nekada poznato pod imenom Rudolfovo jezero, nalazi se u Velikoj rasednoj dolini u severnoj Keniji, a krajnji sever pripada Etiopiji. Predstavlja najveće pustinjsko, kao i najveće alkalno jezero na svetu. U jezero se ulivaju tri reke: Omo, Turkvel i Kerio.

Prema zapremini, Turkana se smatra četvrtim najvećim slanim jezerom odmah nakon Kaspijskog, Isik Kula i Vana.

Stene u okolini su pretežno vulkanskog porekla. Centralno ostrvo je aktivan vulkan, koji emituje paru. 

Rupkand, jezero skeleta: Misterija skrivena ispod leda

Klima u ovom delu Kenije je topla i veoma sušna. Za ovu regiju su uobičajeni snažni vetrovi i jake oluje koje se iznenada pojavljuju, ali i brzo nestaju. 

Zbog temperature, neplodnosti i geografske nedostupnosti, jezero zadržava svoj divlji karakter. U ovoj regiji se mogu naći nilski krokodili, škorpioni, zmije, kao i veliki broj vrsta ptica i riba.

U okolini jezera Turkana nalaze se tri Nacionalna parka: Sibiloi leži na istočnoj obali jezera, dok Centralno ostrvo i Južno ostrvo leže u samom jezeru (oba su poznata po krokodilima). Svi nacionalni parkovi oko jezera Turkana su pod zaštitom UNESKO kao Svetska baština.

Jezero Asal, najniža tačka u Africi

Prvi Evropljani koji su kročili na tlo ovog jezera su bili grof Samuel Teleki i Ludvig Riter fon Hehnel. Jezero su posetili 6. marta 1888. godine, a nazvali su ga po austrijskom prestolonasledniku Rudolfu. Današnje ime, jezero je dobilo 1975. po najvećem plemenu koje živi u okolini. 

Na obalama jezera su pronađeni i najstarijih poznati fosilni ostaci Homo habilisa, koji je živeo pre dva miliona godina. 

Pogledajte i 15 najlepših jezera na svetuslike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...