„Đavolja usta“ u Portugaliji, neobična formacija stena obavijena velom misterije

„Đavolja usta“ (Boca do Inferno) predstavljaju jedinstvenu formacija stena zapadno od Kaškaiša, poznatog letovališta u Portugaliji, sa kojih je navodno skočio i izvršio samoubistvo okultista i pesnik Alister Krouli.

„Đavolja usta“ u Portugaliji, neobična formacija stena obavijena velom misterije Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Neobična i pomalo dramatična formacija stena Đavolja usta je dobila naziv zahvaljujući svojoj morfologiji koja je nastala zapljuskivanjem zastrašujućih talasa.

Pogledajte i Saramagova Portugalija

Stene na litici su sačinjene od karbonskih tvorevina koje se, pod stalnim uticajem slane vode i kiše, tope formirajući pećine i otvore u njenoj unutrašnjosti.

Veruje se da je na mestu gde se sada nalaze Đavolja usta nekada bila pećina koja se, usled stalnih nagrizanja okeana jednostavno razotkrila propuštajući vodu čak do magistrale, a ponekad su ogromni talasi dosezali i do samih kapija obližnjih vila.

Pogledajte i Irska: 4 prelepa mesta koja morate da posetite

Ovaj jedinstven prizor pretvara se u idiličan pejzaž za vreme zalaska sunca, koji će nažalost večito biti obavijen velom misterije i tuge budući da upravo na ovom mestu mnogi ljudi odlučuju da oduzmu sebi život skačući u plavu grobnicu.

Stenu svakodnevno zapljuskuju nemislosrdni talasi praveći belu penu koja nastavlja da nagriza Đavolja usta menjajući njihov oblik iz dana u dan. slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.