Sasi di Matera, najstariji naseljeni grad pećina na svetu

Ovo drevno naselje u italijanskoj pokrajini Bazilikata je staro 9.000 godina i još uvek je naseljeno...

Sasi di Matera, najstariji naseljeni grad pećina na svetu Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Jedno od najranijih ljudskih naselja u Italiji datira još iz kamenog doba, a interesantno je da je još uvek naseljeno.

Sasi di Matera pomalo podseća na kulise za seriju Porodica Kremenko i nalazi se na ivici jednog klanca na jugu zemlje. Staro je 9.000 godina i smatra se najstarijim pećinskim naseljem na svetu, piše Daily Mails, a prenosi Newsweek.

Očaravajuće pećine i crkve se nalaze pod zaštitom Uneska od 1993. godine, a samo naselje je nastalo tako što je uklesano u stranice klisure koju je oformila jedna reka. Stanovnici su iskoristili svaki deo stene koji su mogli kako bi izgradili naselje, prepuno sokaka u obliku lavirinta i stepeništa.

Nebeski grad, najstarije naseljeno mesto u Severnoj Americi

Iako pećine deluju živopisno, život u njima nije bio lak. Do pred kraj prošlog veka u njima nije bilo tekuće vode, struje, a ni kanalizacije. Tokom vekova, stanovnici su iskoristili svaki kamen kako bi napravili još veći prostor i više pećina za sve brojnije stanovništvo, ali su im nedostajale prodavnice kako bi se snabdeli osnovnim namirnicama. 

Porodice su živele zajedno sa životinjama i zaraze su bile česte.

Nakon Drugog svetskog rada, stanovnici pećina su nevoljno morali da napuste svoje oštećene domove i da se presele u modernije kuće u Materi, gradu na litici. 

Fingal pećina u Škotskoj, geološko čudo i inspiracija mnogih umetnika

Nekoliko pećina je modernizovano i u sobe i barove, a samo naselje je korišćeno kao biblijska scenografija za film Stradanje Hristovo.slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.