Remek delo prirode: Pustinja Kalahari, veličanstveni dragulj Afrike

Pustinja Kalahari, more peska boje kajsije, pokriva veliki deo Bocvane, delove Namibije i Južnoafričke Republike i poseduje jedan od najvećih rudnika dijamanata u svetu.

Remek delo prirode: Pustinja Kalahari, veličanstveni dragulj Afrike Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Pustinja Kalahari je velika polusuva peščana savana u južnoj Africi, koja se prostire na oko 900.000 kvadratnih kilometara i pokriva veliki deo Bocvane, delove Namibije i Južnoafričke Republike.

Basen oko pustinje se prostire na oko 2,5 miliona kvadratnih kilometara, zahvatajući i delove teritorija Angole, Zambije i Zimbambea.

U ovoj polupustinji živi mnogo veći broj životinja i biljaka nego u pravoj pustinji, poput pustinje Namib na na zapadu.

Kalahari je dom mnogim pticama selicama i životinjama. Nekada utočište za divlje životinje, počev od slonova i žirafa, kao i za lavove i geparde, danas su suva korita reka uglavnom mesta za ispašu, a leopard i gepard se mogu tek ponegde pronaći. 

Jedina reka koja prolazi pustinjom je Okavango, koja teče sa severozapada prema jugoistoku i nestaje u pustinji u vidu močvarne unutrašnje delte koja je bogata biljnim i životinjskim svetom.

Kalahari pustinja je bogata rezervama uglja, nikla i uranijuma, a jedan od najvećih rudnika dijamanata u svetu nalazi se kod grada Orapa u Bocvani, u severoistočnom delu pustinje.

U Kalahariju živi najstariji narod na svetu – Bušmani, odnosno narod San.

 

Možda će vas zanimati i:slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.