Zavirite u Ajsrizenvelt, najveću ledenu pećinu na svetu

Nedaleko od Salcburga na Alpima, nalazi se najveća ledena pećina na svetu, poznata i pod nazivom „Svet ledenih divova“.

Zavirite u Ajsrizenvelt, najveću ledenu pećinu na svetu Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Ajsrizenvelt je prirodni krečnjak i ledena pećina, koja je smeštena u Verfenu u Austriji, 40 kilometara južno od Salcburga. Nalazi se unutar Hohkogel planine, u masivu Tenen na Alpima, a prostire se na čak 42 kilometra. 

Planinski masiv Tenen je oformljen tokom kasnog period tercijara, tokom pleistocena. Iako je pećina dugačka 42 kilometra, samo je prvi kilometar, koji turisti jedino i mogu da vide, pokriven ledom. Ostatak pećine je krečnjački. 

Saznajte i Zavirite u najveći veštački ledeni tunel na svetu

Ajsrizenvelt je stvorila reka Salcah, koja je prodrla kroz krečnjačke stene. Ledene formacije u pećini su se stvorile odmrzavanjem snega, koji je ulazio u pećinu zamrzavajući se tokom zime.

Budući da je ulaz u pećinu otvoren tokom cele godine, zimski vetrovi stvaraju nanose u pećini, u kojoj se sneg zamrzne. Tokom leta, hladan vetar iz unutrašnjosti pećine duva ka ulazu i sprečava topljenje snega i leda.

Pročitajte i Fingal pećina u Škotskoj, geološko čudo i inspiracija mnogih umetnika

Prvo zvanično otkriće Ajsrizenvelta se pripisuje naučniku iz Salcburga Antonu Poseltu, koji je 1879. godine istražio prvih 200 metara pećine. Do njegovog zvaničnog otkrića ove čudesne pećine, Ajsrizenvelt je bio poznat samo lokalnim meštanima, koji su verovali da je u pitanju ulaz u pakao, odbijajući da ga dalje istraže i spoznaju njegovu lepotu. slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.