Da li vam se dopada savremena kineska arhitektura?

Jedni ih hvale, drugi su potpuno šokirani građevinama koje proteklih godina niču na teritoriji Kine.

Da li vam se dopada savremena kineska arhitektura? Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

U najmnogoljudnijoj zemlji na svetu može se videti veliki broj visokih građevina potpuno jedinstvenih oblika i motiva. Ipak, one novije se izdvajaju iz mora sličnih zgrada tradicionalnog stila po neobičnim karakteristikama kakve se ne mogu pronaći nigde na planeti.

Takvih primera je sve više – toliko da se vlast pobunila protiv ovih divova netipičnih za kinesku arhitekturu. Kako je Cao Li piše za „Njujork tajms“, kineska vlada nedavno je zatražila da se stane na put izgradnji „predimenzioniranoj, ksenocentričnoj, čudnoj“ arhitekturi koja je „lišen kulturne tradicije“.

Čudesna Kina: Znate li šta je na ovim fotografijama?

Ovo nije prvi put da se tamošnje vlasti protive savremenoj kineskoj arhitekturi, a sve češće se može čuti da je razlog za to najverovatnije strah da će tradicionalna kineska estetika, kojom se generacije Kineza s razlogom ponose, biti izgubljena i da će je zameniti futurističke građevine.

Mišljenje javnosti je podeljeno. Rezultati ankete koju je sproveo Architizer (doduše, na malom uzorku) pokazali su da Kinezi ocenjuju neobične građevine u svojoj zemlji različito: od toga da podsećaju na važnost očuvanja tradicionalne arhitekture do postavljanja pitanja šta „čudno“ zaista znači.

Pročitajte 7 skrivenih arhitektonskih čuda

Ipak, ne treba očekivati da mašta jednog kineskog arhitekte bude sputana. Linda Pon za CityLab piše da je „arhitektura uvek bila način da se Kina rameće svojim bogatstvom i moći“, a mi bismo dodali da je ona sjajan način da se ispolji sanjarstvo i genijalnost azijskih umetnika.slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.