Neustrašivi lovci naroda San love lukom i strelom

Dok stoje pored odraslog, krvoločnog geparda, ovi hrabri stanovnici rezervata „Nankuse“ u Namibiji ciljaju ka svojoj večeri...

Neustrašivi lovci naroda San love lukom i strelom Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Fotograf Džek Somervil proveo je određeno vreme u društvu pripadnika naroda San, pri čemu su nastale ove veličanstvene fotografije ljudi koji žive u potpunom jedinstvu s prirodom.

Hrabri koliko i divlja zver pored koje stoje, razboriti kao najveći filozofi sveta i predani negovanju svojih običaja, oni su deo prirode Namibije bez kojeg ona ne bi bila predivna kakva jeste.

Otkrijte kako da zapalite vatru kao pripadnici plemena San

Kako je Somervil objasnio, lovci naroda San love strelama čiji su vrhovi umočeni u otrov od larvi pronađenih u plodu drveta marula, a njihov ulov može biti bilo šta – od morke do velike antilope. Međutim, oni toliko poštuju prirodu da ne love više od onoga koliko im je potrebno da se prehrane. Štaviše, ako ne pojedu neke od plodova biljaka koje pronađu, oni ih zakopavaju i vraćaju zemlji.

Ipak, ono što je posebno fasciniralo Somervila je neustrašivost lovaca u narodu San.

Pecanje pticama: Tradicija stara 1.300 godina polako umire

„Ova dvojica lovaca su potpuno opuštena pored geparda – velikog mužjaka kojeg su nazvali Aiko“, rekao je Somervil. „Kao sve velike mačke koje nisu rođene u zatočeništvu, Aiko nije pripitomljen. Međutim, kada otkrijete kako treba da se ponašate u njegovoj blizini i ako poštujete njegovu teritoriju, možete da mu se približite“, otkrio je Somervil lekcije kojima su ga podučili njegovi prijatelji iz naroda San.slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.