Dolina slanih kupola: Tajne veličanstvenog Dašt-e Kavira

Čudesni Iran prepun je prirodnih bogatstava, a jedno od najinteresantnijih je Velika slana pustinja, najbolji primer jednog geološkog fenomena...

Dolina slanih kupola: Tajne veličanstvenog Dašt-e Kavira Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Dašt-e Kavir – Velika slana pustinja – ima ukupnu površinu od 77.600 kvadratnih kilometara, zbog čega je 23. po veličini na čitavoj planeti, i proteže se od planinskog lanca Alborza na severozapadu do pustinje Dašt-e Lut na jugoistoku.

Pogledajte Pustinjska ruža – fenomen zarobljenog zrna peska

Pre nekoliko desetina miliona godina, na teritoriji današnjeg središta Iranske visoravni se nalazio se okean. Nakon što je on presušio, na tom mestu ostali su kilometri soli. Kako je vreme prolazilo, slojeve nataložene soli prekrivali su slojevi blata, ali je so, s obzirom na svoju gustinu, ipak pronalazila način da izbije na površinu. Pri tome se formiralo pedesetak slanih kupola, koje se danas smatraju najboljim primerom ovog fenomena.

10 najzanimljivijih turističkih destinacija u Iranu


Pogled na Dašt-e Kavir iz svemira Foto: NASA

S obzirom na to koliko je slana i da ekstremno visoke temperature i oluje izazivaju eroziju, tlo pustinje Dašt-e Kavir nije pogodno za poljoprivredu i gotovo potpuno nenaseljena. Temperatura leti može dostići i 50 stepeni Celzijusovih, a u januaru prosečna temperatura iznosi 22 stepena. Mali broj ljudi kojima je ona dom izgradio je naselja u međusobno udaljenim oazama, a njihove kuće su konstruisane s posebnom pažnjom kako bi se obezbedila maksimalna zaštita od vetra tokom oštrih oluja. Nadaleko je poznat iranski kanat (كاريز), vrsta vodovodnog sistema koji služi za dovod čiste vode u suvim naseljima, a koji su osmislili još Persijanci i podelili svoja znanja toliko velikodušno da ovakvih sistema snabdevanja danas ima i u Kini, Maroku i Meksiku.

Prelepa, spokojna Talampaja Argentinski svedok praistorije u srcu pustinje

Dašt-e Kavir tek je delimično istražen jer je reč o izuzetno opasnom terenu. Ukoliko vam tokom šetnje ovom pustinjom stopalo propadne kroz koru soli debelu nekoliko centimetara, naići ćete na masno blato (charbeh) iz kojeg je veoma teško izvući se.

Ipak, poznato je da u njemu ima života: vegetacija je priviknuta na suvu klimu i svoje slano tlo, a obične i česte vrste žbunja i trava mogu se naći u pojedinim dolinama i vrhovima. Što se faune tiče, u Dašt-e Kaviru se mogu videti ptice, persijske gazele, divlje ovce, kamile, koze i persijski leopardi. Noću prostranstvima ove slane pustinje hitaju divlje mačke, vukovi, lisice i drugi mesožderi, a u pojedinim delovima se mogu videti gušteri, zmije i azijski gepardi.

I čuveno pustinjsko drvo ugroženo zbog klimatskih promenaslike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.