Najlepše fotografije života u plemenu Mentavi do danas

Fotograf Mohamed Saleh bin Dolah ovekovečio je interesantne prizore svakodnevnice ovog indonežanskog plemena.

Najlepše fotografije života u plemenu Mentavi do danas Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Poznati i kao Mentavaji i Mentaveji, pripadnici ovog plemena urođenici su lanca ostrva Mentavaji u indonežanskoj provinciji Zapadna Sumatra. Žive polunomadskim životom i spadaju u najpoznatije lovce-sakupljače današnjice.

Mohamed Saleh bin Dolah proveo je izvesno vreme na ostrvima na kojima Mentavi žive kako bi dokumentovao situacije u kojima se svakodnevno nalaze. Njegove fotografije oslikavaju odnos ovih ljudi prema prirodi i način na koji je oni koriste. Zanimljivo, veliki broj ovih snimaka otkriva porodične odnose u plemenu Mentavi u jednostavnim situacijama: oca koji kupa bebu, zajednički lov, dojenje, porodično pravljenje predmeta za svakodnevnu upotrebu od prirodnih materijala, pecanje...

Procenjuje se da u Indoneziji živi oko 64 hiljade pripadnika ovog plemena, i to u tradicionalnim kolibama ( uma ) koje se prave od bambusa, trave i dasaka.

Jedini komad odeće kod muškaraca je parče tkanine obavijeno oko kukova čiji jedan kraj prekriva genitalije, dok žene pored toga nose i kratke prsluke. Najpoznatiji su po činjenici da oštre zube iz estetskih razloga – smatraju da oštri zubi doprinose lepoti, a praktikuju i oslikavanje tela tetovažama.

Tetoviranje ima izuzetno važnu ulogu u plemenu Mentavi: ovi crteži gotove mnogo o identitetu plemena i pojedinca i odraz su odnosa plemenskog čoveka prema prirodi.

Muškarci obično love divlje svinje, jelene i primate, dok žene i deca skupljaju batat i sličnu hranu. Pripadnice plemena Mentavi, takođe, učestvuju u lovu, ali su one zadužene za sitnije životinje.

 

Možda će vas zanimati i:slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.