„Ove biljke mogu da ubiju“: Najopasniji vrt na svetu

Iza zaključanih kapija bašta u Alnviku, vodiči otkrivaju mitove, legende i naučne činjenice o smrtonosnim biljkama.

„Ove biljke mogu da ubiju“: Najopasniji vrt na svetu Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Na ulazu u prelepu i bujnu baštu engleskog okruga Nortamberlend ugledaćete jasan znak: na crnoj kapiji se nalaze dve table s prepoznatljivim simbolom za otrov – ljudskom lobanjom ispred ukrštenih kostiju – i rečima: „Ove biljke mogu da ubiju“.

Kada uđete u vrt, a to nećete smeti da učinite bez pratnje vodiča, imaćete priliku da vidite oko stotinu ozloglašenih biljaka-ubica, a vaš vodič će brinuti o sigurnosti i više puta napomenuti da ne dodirujete i ne mirišete nijednu od njih.

Znate li koje je drvo najotrovnije na svetu?

Osnivanje

Nakon što je brat njenog supruga iznenada preminuo 1995. godine, Džejn Persi postala je vojvotkinja od Nortamberlenda, okruga na seveoistoku Engleske. S titulom je dobila i Zamak u Alviku, a ubrzo po useljenju u ovo zdanje, suprug ju je zamolio da smisli plan za uređenje bašte.

„Mislim da je pomislio: 'To će je ućutkati, samo će zasaditi nekoliko ruža i to će biti sve'“, kaže Persijeva. Međutim, ona je uradila mnogo, mnogo više...

Hendikep nije prepreka: Lekcija iz ljubavi prema prirodi

Već 1996. godine, angažovala je poznatog pejzažnog arhitektu Žaka Virca. Dvadeset godina kasnije, bašta u Alnviku se prostire na više od pet i po hektara, a godišnje je poseti više od 600.000 ljudi, zbog čega je ona najpopularnije turistička atrakcija u ovom okrugu.

Persijeva je znala da je, ukoliko želi da napravi nešto što će postati turistička atrakcija, a ne samo ukras iza kuće, potrebno da uradi nešto potpuno drugačije. Najpre je pomišljala da napravi „lekoviti“ vrt, ali je posle posete čuvenom vrtu Medičijevih odlučila da će u njenoj bašti rasti biljke koje ubijaj umesto onih koje leče. Smatrala je da je to dobar način da i decu zainteresuje za botaniku jer najmlađe, po njenom mišljenju, ne zanima od čega se prave lekovi.

Zavirite u prošlost najstarijeg zoološkog vrta na svetu

Jedna od vojvotkinjinih omiljenih biljaka u vrtu danas je brugmansija (Brugmansia), lepi cvet čiji su svi delovi otrovni i koja je poznata po tome što izaziva paralizu glatkih mišića, migrenu, dijareju, sušenje usta, vizuelne i auditivne halucinacije, midrijazu, cikloplegiju i smrt. Tu su još i Strychnos nux vomica, morska kudelja, kukuta, mak, kanabis, koka...slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.