Majdžišan – priroda, 194 pećine i hiljade umetničkih dela

Iako su radovi na Majdžišanu počeli još u Poznom Ćinu, on je i danas jedan od najinteresantnijih primera prilagođavanja prirode potrebama čoveka.

Majdžišan – priroda, 194 pećine i hiljade umetničkih dela Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

U Kini se mogu videti četiri velika budistička kompleksa pećina, od kojih su najposećenije pećine Longmen. Neopravdano su manje poznate pećine Majdžišan na severozapadu zemlje, koje krasi više od sedam hiljada vudističkih skulptura i hiljadu kvadratnih metara murala.

Jeste li znali da oko 30 miliona ljudi u Kini živi u pećinama?

Jedan od najstarijih zapisa o Majdžišanu potiče iz 402. godine, kada su sveštenici Tanhong i Šijangao meditirali kraj ovog brda s više od tri stotine svojih sledbenika.

Klesanje pećina započeto je u periodun Poznog Ćina, krajem IV veka, a rastao je tokom vladavine 12 dinastija. Kako je vreme prolazilo, tako je nesvakidašnje naselje bivalo ukrašeno motivima različitih stilova, ali je očuvana budistička osnova.

Posebno je interesantno to što su skulpture i deko racije  neprocenjive umetničke vrednosti pravljene od kamena koji ne potiče iz ovog dela Kine. To znači da je kamen donošen iz daleka i podizan uz liticu brda Majdžišan, ali naučnici još uvek nisu uspeli da utvrde kako je to pošlo za rukom ljudima tog vremena.

Pogledajte: Već 25 godina, ovaj umetnik vaja pećine

Stručnjaci veruju da su pećine u prošlosti imale dve svrhe: pre budizma su mogle biti korišćene kao lokalna svetilišta za upražnjavanje rituala u čast božanstvima u koja su verovali preci ovdašnjeg stanovištva, a po širenju budizma za obrede ove religije. Sve pećine su prilično jednostavne, ali dekorisane svojevrsnim umetničkim delima.slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.