Oživljavanje Pompeje: Restaurisano šest građevina u antičkom gradu

Duh starog Rima sve je snažniji u ruševinama Pompeje.

Oživljavanje Pompeje: Restaurisano šest građevina u antičkom gradu Foto: REUTERS/Ciro De Luca
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Nakon razorne erupcije vulkana 79. godine, smrti velikog broja ljudi, uništenja građevina i vekova ispod tona vulkanskog pepela, Pompeja se susreće s novim problemom – sve joj jače preti vreme.

Saznajte: Otkriveno šta se krije unutar „mumija iz Pompeje“

Kako bi se sačuvali ostaci čuvenog grada, starorimske kulture i jednog izgubljenog vremena, pokrenut je projekat za zaštitu Pompeje u okviru kojeg će pojedine građevine biti obnovljene. Najveći akcenat stavljen je na njene složene mozaike, kupatila i čak na natpise na zidovima.

Šest građevina je već rekonstruisano i otvoreno u decembru 2015. godine, a one pružaju uvid u prošlost grada koji se našao na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.  Među njima su vešernica Fullonica di Stephanus (u čijem se donjem delu nalazila radnja, a na spratu stambeni prostor i prostor za sušenje veša), bogato ukrašena kuća jednog trgovca, jedan skroman dom pripadnika srednje klase...

Pročitajte: „Ukleto“ kamenje Pompeje se vraća kući

Jedno od najpoznatijih arheoloških nalaziišta je proteklih godina često zatvarano zbog urušavanja zidova i manjka sredstava za održavanje građevina u Pompeji. U jednom trenutku, Unesko je čak istakao da bi mogao kategorizovati ovaj lokalitet kao jedan od onih za koje postoji rizik da budu uništeni.

Pročitajte: Restaurisana Vila Misterija, biser antičkog grada Pompejeslike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.