Svet će uskoro izgubiti jednu predivnu vrstu

Kako protiču starački dani poslednjeg mužjaka severnog belog nosoroga na planeti?

Svet će uskoro izgubiti jednu predivnu vrstu Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Njegovo ime je Sudan. U stopu ga prate naoružani čuvari, koji imaju odobrenje da pucaju na bilo koga ko pokuša da ga ugrozi, piše Newsweek.

Sudan živi u Keniji, u rezervatu "Pejeta", u kom se zaposleni trude da očuvaju netaknutu prirodu u punom sjaju. On ima 42 godine i poslednji je mužjak severnog belog nosoroga na svetu.

Severni beli nosorozi su – sada je već izvesno – vrsta koja će veoma brzo izumreti. Pre samo godinu dana bilo je ih je pet: tri u divljini, a po jedna ženka u zoološkim vrtovima u San Dijegu (SAD) i "Dvur Kralove" (Češka). Nažalost, u julu je češki Zoo vrt ostao bez ženke, a krajem novembra je umrla ženka u San Dijegu.

Otkrijte: 20 vrsta za koje niste znali da su ugrožene

Cela vrsta nestala za 50 godina

Inače, ovi nosorozi su bili iskorenjeni u prirodnom okruženju, a svi još uvek živi su u Keniju dopremljeni upravo iz češkog vrta "Dvur Kralove". Zastrašujuće, naročito kada znate da je 1960. bilo više od 2.000 severnih belih nosoroga, a da je pedeset godina kasnije samo sedam njih ostalo u životu.

Nosorozi prosečno žive do 35 godina. Sudan je odavno prekoračio tu granicu i jedan je od poslednja tri bela nosoroga na planeti. Nažalost, nade da će on doneti još potomaka jednake su nuli: njegova sperma je potpuno nepokretna, slep je na jedno oko i ima artritis. On i dalje ima želju da se pari, ali je nemoćan.

"Da bi se nosorog pario, on mora da se bori sa ženkom. Ako je pobedi – pariće se. Ako izgubi – nema šansu", kaže Zakarija Mutai, jedan od pet naoružanih čuvara koji 24 sata čuvaju poslednjeg mužjaka severnog belog nosoroga na teritoriji rezervata koja ima 243 hektara.

Ugrožene vrste: Svet je bogatiji za još jednog patuljastog nilskog konja

"Često mi ga je žao, kada se posle borbe sa ženkom okrene izranavljen, krvavog lica, ili kada ga bolesne noge izdaju pa padne pre nego što skoči na ženku", kaže Mutai.

Naoružani čuvari koji prate Sudana nisu zaduženi samo za njegovu bezbednost, već i za hranjenje, ali i za – češkanje stomaka.

"Kada im češkate stomak, oni spuštaju glavu, primire se, ne podižu rog visoko i ne oglašavaju se rikom. Tako ih lovokradice previde", objašnjava jedan od Sudanovih čuvara.



slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...