Hrana za bogove: Slatka tajna sicilijanskog gradića

Stanovnici Modike, baroknog dragulja na jugu Sicilije, već vekovima prave čokoladu po uzoru na recept koji su koristili drevni Asteci.

Hrana za bogove: Slatka tajna sicilijanskog gradića Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Iako očaravajuća Sicilija mami turiste iz celog sveta svojom uzbudljivom istorijom, vulkanima i kuhinjom, jedan aspekt života na ovom ostrvu nedovoljno je poznat u svetu.

Malo je ljudi kod kojih bi pomen Sicilije kao prvu asocijaciju prizvao čokoladu, ali je gradić Modika mesto u kom ćete pronaći možda i najukusniju čokoladu na celoj "čizmi".

Saznajte da li je bela čokolada stvarno – čokolada

Kakao se dobija od biljke Theobroma cacao, čije ime znači „hrana za bogove“.

Naime, Modika, koja se zbog svoje predivne arhitekture našla na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, može da se pohvali specijalitetom koji nije tipičan za čuvenu italijansku kuhinju: čokoladu. Stanovnici ovog grada prave svoju omiljenu poslasticu po receptu drevnih Asteka, onako kako su ovi od zrna kakaoa pravili napitak xocolātl.

Dok su Sicilijom u XVI veku vladali Španci, konkistadori su na ovo tlo iz Meksika doneli kakao i recepte za pripremu napitka koji su Asteci pili topao i začinjen, ponekad uz dodatak kukuruza. Za razliku od slatke čokolade kakvu konzumiramo danas, ovaj astečki specijalitet bio je gorak i koristio se kao sos uz mesne obroke ili u salatama. Ukoliko su se za njegovu pripremu koristili određeni začini, mogao je da se upotrebi i kao afrodizijak.

Pogledajte: Uzgajivači kakaa prvi put u životu probali čokoladu (VIDEO)

Zahvaljujući Špancima, stanovnici Modike su otkrili zanimljive tehnike za obradu kakaoa, recimo, rendanje na okruglom kamenu, sličnom kamenu metate koji su mezoameričke kulture najčešće koristile za sitnjenje žitarica i semena. Međutim, sicilijanski proizvođači čokolade mešali su kakao sa šećerom, ali tako pažljivo da se ovaj ne istopi u potpunosti, pa je dobijena nešto hrskavija tekstura. Potom su dodavali ukuse oduvek popularne na Siciliji kao što su ulje limete i pistaći, a kasnije i cimet, vanila, limun...

Priprema ukusne poslastice po uzoru na xocolātl u Modiki se održala vekovima, a i danas šetajući ulicama ovog prelepog baroknog grada možete videti mnogo starih prodavnica čokolade koje postoje već generacijama. Svi proizvođači su izuzetno posvećeni čuvanju ove tradicije i slavljenju čudesne čokolade, a svakog decembra održava se festival „ČokoModika“.

Želite Nobelovu nagradu? Jedite više čokolade!



slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u novembarskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.