Ugrožene vrste: Svet je bogatiji za još jednog patuljastog nilskog konja

U bristolskom zoološkom vrtu na svet je došao mladunac vrste čija populacija sve brže opada.

Ugrožene vrste: Svet je bogatiji za još jednog patuljastog nilskog konja Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Čuvari dela Vrta u kom žive nilski konji još uvek nisu uspeli da se približe ovom mladunčetu i utvrde njegov pol i zdravstveno stanje jer je još uvek sklupčano uz majku, ali su primetili da redovno jede i spava..

Reč je o bebi ženke Sirana i mužjaka Nata, koji uživaju u ulozi roditelja i dane provode plivajući sa svojim ljupkim mladuncem.

Krvoločna majka: Pogledajte kako je ženka nilskog konja zaštitila svog mladunca

„Mladunče izgleda veoma snažno i svakako dobro jede“, srećna je Linzi Bag, jedna od zaposlenih u Zoološkom vrtu u Bristolu.

Kao i svaka beba, i ova je sve vreme uz majku. Njih dvoje često plivaju zajedno, a mladunac ostaje u plitkoj vodi. Međutim, kao i sve bebe nilskoj konja, ona se brzo umara, pa se s mamom vraća brzo na suvo.

Procenjuje se da u divljini trenutno živi samo dve hiljade patuljastih nilskih konja zbog sve češćeg uništavanja njihovih prirodnih staništa. Zbog toga su oni proglašeni ugroženom vrstom. Uglavnom žive u šumama i močvarama zapadne Afrike, visoki su najviše do 75 centimetara i teški oko 180 kilograma, a žive u proseku oko  35 godina.slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.