Italijanski "Park čudovišta": Tajna šume stara više od 400 godina

U mraku šume u blizini gradića Bomarca krije se dvadeset impozantnih, fascinantnih i pomalo grotesknih skulptura.

Italijanski "Park čudovišta": Tajna šume stara više od 400 godina Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Ovo neobično mesto, poznato kao Parco dei Mostri ili "Park čudovišta", a njegovo zvanično ime glasi Sveta šuma Bomarca.

Sastoji se od veličanstvenih skulptura ratnog slona, divovske ribe, džinova u borbi i sličnih nezamislivih prizora isklesanih u kamenu. Njihovu izradu naručio je princ Pijer Frančesko Orsini 1552. godine. Princ je bio poznat kao mecena renesansnih umetnika, ali "Park čudovišta" najverovatnije nije nastao zbog njegove opčinjenosti umetnošću.

Tačan podatak o tome šta ga je nagnalo da naruči izradu ovako, za Evropu XVI veka prilično nesvakidašnjeg, skupa skulptura, verovatno je zauvek izgubljen u istoriji, ali stručnjaci veruju da je Orsini u njima pronašao način da prevaziđe tugu koju je osećao zbog krvavog rata iz kojeg se malo pre toga vratio i vesti o smrti supruge, koja ga je dočekala.

Kada je tek napravljen, "Park čudovišta" je privlačio mnogo pažnje, ali je on, nakon Orsinijeve smrti osamdeestih godina XVI veka, napušten i brlo brzo zaboravljen.

Tako je bilo sve do 1938. godine, kada je na njega naišao Salvador Dali i zastao očaran ispred monumentalnih skulptura. Španski umetnik je snimio kratak film o ovom neverovatnom mestu, a ono ga je inspirisalo i da naslika "Iskušenje Svetog Antonija".

Park je potom restauriran pedesetih godina prošlog veka, a turisti od tada u sve većem broju obilaze džinovske statue skrivene u dubini italijanske šume.

 

Možda će vas zanimati i:slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.