Tajne veličanstvenih majanskih piramida

Za razliku od daleko poznatijih egipatskih, majanske piramide konstruisane su tako da se na njihovom vrhu može izgraditi hram. To je bilo sjajno polazište za istraživače...

Tajne veličanstvenih majanskih piramida Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Ovaj narod je gradio dve vrste piramida – one na koje su mogli da se popnu stepenicama i one do čijeg je vrha bilo nemoguće stići stepenicama. Prva vrsta piramida je postojala zbog žrtvenih rituala, dok je druga vrsta piramida bila sveta građevina van dometa ljudske ruke. Stepenice na ovim građevinama su toliko strme da je penjanje skoro nemoguće, a često su imale prolaze koji vode nikuda. Veruje se da su ove stepenice omogućavale svešteniku da se tokom rituala simbolično popne na nebo.

Maje su verovale da ih uspinjanje čini bliže bogovima, objašnjavaju stručnjaci Državnog univerziteta  u Pensilvaniji.  I sama reč kojom su Maje označavale hram - k'uh nah (božija kuća) - to potvrđuje.

Piramide koje su izgradili Asteci su prilično slične onima koje su izgradile Maje. Glavna razlika je u tome što su Asteci često gradili dva ili više hramova na vrhu dok piramide drevnih Maja imaju samo jedan. 

Broj stepenica na piramidama je varirao, a najčešće se gradilo dva ili četiri stepeništa. 

Često bi se između stepenika nalazila platforma koja je omogućavala glavnom svešteniku da zastane i odigra svoju ulogu u delu rituala, pre nego što nastavi ka vrhu. 

Zanimljivo je da su osim svoje religiozne funkcije, piramide drevnih Maja imale i druge namene. Naime, one su građene tako visoko tako da se mogu videti iz bilo kog dela šume, zbog čega su ih Maje koristile kao mesta po kojima se orijentišu, tako da je bilo gotovo nemoguće izgubiti se u surovoj i gustoj džungli. 

Takođe, ove visoke građevine su služile i tome da podsete svoje vernike da su bogovi svuda prisutni. 

Neke piramide su postale i kuće pogrebnih komora za visoke zvaničnike. Unutar ovih struktura su se nalazile sobe za sahrane do kojih su dovodili uski hodnici. Te komore često sadrže blago, najčešće drago kamenje kao što je žad. slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.