Nešto drugačija Nojeva barka

Rabin Šaul Šimon Dojč je osnivač Sveta životinja Tore, muzeja ispunjenog prepariranim životinjama koje se pominju u Starom zavetu.

Nešto drugačija Nojeva barka Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

„Moj pravi cilj jeste da napravim 'zoološki vrt' u Bruklinu“, rekao je Dojč, „ali nismo želeli da rizikujemo da parkom Boro slobodno trče lavovi, pa smo izabrali sledeću najbolju opciju  i odlučili se za taksidermiju.“

10 najboljih muzeja na svetu

Posetioci ove neobične izložbe izdvajaju po deset američkih dolara da bi videli nesvakidašnju postavku: preparirane žirafe, lavove, patke, jelenove... Njima je, takođe, dopušteno da ih dodirnu, baš kao i tri relikvije važne za istoriju judaizma koje se čuvajuu obližnjem Muzeju „Living Tora“, kojim, takođe, upravlja ovaj rabin.

Zavirite u Nonseum, muzej besmislica

Kako Dojč ističe, njemu je dosadilo to što deca doživljavaju istoriju kao samo još jedan dosadan školski predmet. Zato je pokrenuo ovaj neobičan projekat i svoje životno delo, čiji je cilj da predstavi istoriju što realnije.

Ipak, iako je ova izložba postala poznata širom sveta i privlači mnoge ljubitelje istorije i prirode, kao i radoznalce, Dojč još uvek nije ispunio sve snove. On mašta da jednog dana obezbedi prostor od tri i po hiljade kvadratnih metara, u kom bi bilo dovoljno mesta za sve ove životinje, antikvitete, sinagogu, narodnu kuhinju.

Otkrijte: Tajne „Crnog muzeja“ Skotland jardaslike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.