Nesvakidašnji prizor: Sablasna tišina drevnih kamenih divova

Na zapadu Australije, u Nacionalnom parku "Nambung", uzdiže se dolina neobičnih krečnjačkih formacija...

Nesvakidašnji prizor: Sablasna tišina drevnih kamenih divova Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

"Pinakles", kako ovu "kamenu šumu" nazivaju, postala je poznata većini Australijanaca tek šezdesetih godina prošlog veka.

Najbliži grad nalazi se dva sata vožnje od pustinje, a reč je o gradiću Servantesu. Do "Pinaklesa" se stiže samo terenskim vozilima jer krečnjačko kamenje viri iz tla, pa se vozači plaše da će ostati probušenih guma u surovoj australijskoj prirodi.

Kada konačno stignete do ove pustinje, ugledaćete prizor koji verovatno nikada nećete zaboraviti: polje prepuno stena zloslutnog oblika, od kojih su neke visoke i do dvanaest metara.

Što dublje u pustinju zalazite, to ćete više boja stena videti – na samom ulazu su sive, a u njenoj dubini dominiraju zlatni tonovi.

Kamene formacije se prostiru na površini od oko četiri kvadratna kilometra, a mogu se naći hiljade stena različitih veličina. Razlikuju se i njihovi oblici, na osnovu kojih su dobili neobična imena – neka sablasna, kao "obrisi utvara" i "prikaz smrti" ili samo deskriptivna, kao "kutnjaci", "kamila", "kengur"...

Međutim, ne budite sigurni da ćete, ako ikada posetite "Pinakles", videti baš sve od ovih pomenutih stena. Dok vetar duva, pesak sakriva neke formacije i otkriva nove...

Iako se veruje da su se stene formirale hiljadama godina, stručnjaci smatraju da su one na površini veoma kratko.

 

Možda će vas zanimati i:slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.