Svet je bogatiji za još tri mladunca kritično ugroženog amurskog leoparda!

Ova vrsta leoparda je jedna od najugroženijih životinja na svetu, ali o njoj nam stižu i dobre vesti. Hoćemo li se i u budućnosti diviti ovoj velikoj mački?

Svet je bogatiji za još tri mladunca kritično ugroženog amurskog leoparda! Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Jorkširski park za divlje životinje, višestruko nagrađivana institucija koja brine o našim krznenim prijateljima, dom je trima mladuncima amurskog leoparda čiji su roditelji mužjak Drejk i ženka Freja.

Pročitajte i: Populacija amurskog leoparda se udvostručila od 2007. godine

Mladunci su na svet došli 28. juna, a svaki trenutak njihovih života do sada je zabeležen kamerom, uključujući i sam dolazak na svet. Krajem avgusta su vakcinisani, a očekuje se da će Drejk, Freja i njihove bebe u nekom trenutku u budućnosti biti odvedeni u svoje prirodno stanište – istok Rusije, jer se stručnjaci nadaju da će se povratkom životinja u divljinu populacija amurskog leoparda povećati.

Uočite razliku između leoparda, jaguara i geparda

„Ovo je veoma uzbudljiva faza u borbi da spasemo ugroženog amurskog leoparda izumiranja. Evropski program za uzgoj se neumorno razrađuje kako bismo obezbedili budućnost ovoj vrsti, a Drejk i Freja su nam pružili nadu svojim mladuncima“, rekao je Sajmon Marš iz Jorkširskog parka za divlje životinje. „Uzbudljivo je i to bismo u toku naredne dve ili tri godine, zahvaljujući saradnji s međunarodnim udruženjima za očuvanje vrsta, mogli da vratimo amurske leoparde natrag u Rusiju.“slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.