Neobičan ritual kojim se u plemenu Suri obeležava kraj detinjstva

Kod Surija, što tanjir u donjoj usni veći – to je devojka lepša i vrednija. Ono što bi se nekima učinilo kao neobičan ili čak bizaran običaj plemenu Suri u Etiopiji je nešto sasvim uobičajeno.

Neobičan ritual kojim se u plemenu Suri obeležava kraj detinjstva Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Kada devojke iz plemena budu na pragu zrelosti, ritualno im se vade dva donja zuba kako bi se napravila mala rupa u donjoj usni. Potom se u nju umeće veliki glineni disk, a usna se vremenom povećava i rasteže.

Nepisano pravilo glasi – što veći tanjir, to je devojka lepša. Kada dođe vreme za brak, devojčin otac može tražiti od porodice njenog budućeg supruga darove u zavisnosti od veličine glinenog diska. U proseku, za devojku s malim diskom u donjoj usni se plaća 40 krava, dok za onu sa velikim porodica može dobiti i do 60.

Muškarci, s druge strane, učestvuju u znatno manje bolnom ritualu: oslikavanju tela. Osnovna boja se izrađuje od trava i biljaka pomešana sa zemljom, koja se potom nanosi na telo, a šare se iscrtavaju grebanjem.

Tokom proteklih nekoliko godina zabeleženi su slučajevi da pojedine mlade žene odbijaju da se povinuju ovom neobičnom ritualu.

 

Možda će vas zanimati i:slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.