Život u radioaktivnim predgrađima Johanesburga

Ostaci nekadašnjih rudnika u okolini Johanesburga izgledaju prelepo kada gledate iz daljine – žute se i daju panorami jedinstven izgled. Međutim, da li je život ekvivalentan ovom pogledu?

Život u radioaktivnim predgrađima Johanesburga Foto: AP Photo/Themba Hadebe
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Ova predgrađa izgledaju potpuno drugačije kada živite tamo. Rasalind Platjies, stanovnica jednog od predgrađa, kaže da decenijama živi u seni hrpe zemlje iskopane iz rudnika, a koja je vremenom postala ogromna poput planine. Kako je veći deo života provela u ovim krajevima, tako danas ima ozbiljnih zdravstvenih problema, posebno s respiratornim organima. Zapravo, čak 16 sati dnevno ona mora da nosi masku za kiseonik, jer su joj pluća potpuno uništena prašinom iz rudnika.

„Moje zdravstveno stanje je teško, nekada nemam snage ni da ustanem. Nekada jednostavno ostanem u krevetu i uopšte ne ustajem celog dana“, kaže ona. Iako u teškom stanju, ona je možda imala i sreće u odnosu na svoje komšije, od kojih je veliki broj u međuvremenu umro.

Rasalind je samo jedna od nekoliko desetina hiljada ljudi iz johanesburških siromašnih predgrađa koji plaćaju visoku cenu života u blizini rudnika. Samo u okolini Johanesburga ima više od 600 napuštenih rudnika, a sav otpad iz rudnika je smešten upravo u ovim naseljima, gde živi siromašno stanovništvo.

I dok nemaju gde da odu, stanovnici ovih naselja se, opravdano, najviše boje vetra. Naime, kada duva jak vetar, sitne čestice prašine lete na sve strane i neretko završavaju u domovima ovih ljudi. Ono što treba naglasiti jeste da ovo nije obična prašina; naime, ona sadrži sve otrovne supstance –  od bakra, žive pa do cijanida i arsenika.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANIslike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.