Život u radioaktivnim predgrađima Johanesburga

Ostaci nekadašnjih rudnika u okolini Johanesburga izgledaju prelepo kada gledate iz daljine – žute se i daju panorami jedinstven izgled. Međutim, da li je život ekvivalentan ovom pogledu?

Život u radioaktivnim predgrađima Johanesburga Foto: AP Photo/Themba Hadebe
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Ova predgrađa izgledaju potpuno drugačije kada živite tamo. Rasalind Platjies, stanovnica jednog od predgrađa, kaže da decenijama živi u seni hrpe zemlje iskopane iz rudnika, a koja je vremenom postala ogromna poput planine. Kako je veći deo života provela u ovim krajevima, tako danas ima ozbiljnih zdravstvenih problema, posebno s respiratornim organima. Zapravo, čak 16 sati dnevno ona mora da nosi masku za kiseonik, jer su joj pluća potpuno uništena prašinom iz rudnika.

Pogledajte i: Bakterije koje se hrane radioaktivnim otpadom – mogućnost ili pretnja?

„Moje zdravstveno stanje je teško, nekada nemam snage ni da ustanem. Nekada jednostavno ostanem u krevetu i uopšte ne ustajem celog dana“, kaže ona. Iako u teškom stanju, ona je možda imala i sreće u odnosu na svoje komšije, od kojih je veliki broj u međuvremenu umro.

Saznajte i: U CERN-u otkrivena nova čestica – pentakvark

Rasalind je samo jedna od nekoliko desetina hiljada ljudi iz johanesburških siromašnih predgrađa koji plaćaju visoku cenu života u blizini rudnika. Samo u okolini Johanesburga ima više od 600 napuštenih rudnika, a sav otpad iz rudnika je smešten upravo u ovim naseljima, gde živi siromašno stanovništvo.

I dok nemaju gde da odu, stanovnici ovih naselja se, opravdano, najviše boje vetra. Naime, kada duva jak vetar, sitne čestice prašine lete na sve strane i neretko završavaju u domovima ovih ljudi. Ono što treba naglasiti jeste da ovo nije obična prašina; naime, ona sadrži sve otrovne supstance –  od bakra, žive pa do cijanida i arsenika.

Pogledajte i: 10 iznenađujućih stvari koje se vide iz svemiraslike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.