Guna, pleme koje strahuje od globalnog zagrevanja

Pogledajte kako žive pripadnici ovog karipskog naroda u iščekivanju strašnih posledica klimatskih promena.

Guna, pleme koje strahuje od globalnog zagrevanja Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Nivo mora u oblasti Kariba raste. Iako je globalno zagrevanje problem o kom bi moralo da brine čitavo čovečanstvo, narod Guna (ili Kuna) trenutno najviše strahuje od njegovih posledica.

Oni žive u bojazni od sve bržeg porasta nivoa mora i čestih tropskih oluja, a vlada Paname trenutno planira da čitavu populaciju preseli na kopno. Očekuje se, naime, da će u narednih dvadeset do trideset godina more preplaviti ostrva.

Otkrijte: Neobičan efekat kanibalizma u plemenu Fore

Oko pedeset hiljada pripadnika ovog plemena živi na ostrvima San Blas u blizini Paname. Ovi ostrvljani, čija populacija beleži najviši procenat albinizma u svetu, žive jednostavnim načinom života i poštuju svoje jedinstvene i stare tradicije.

Oni su specifični i zbog svoje dugovečnosti, a stručnjaci smatraju da na njoj mogu da zahvale zemlji koja rađa mnogo kokosa. Muškarci se najčešće bave poljoprivredom, ribolovom, trgovinom kokosom, dok žene pletu nakit i odeću koju potom prodaju oduševljenim turistima.

Saznajte: Kako izgleda život u plemenu Hamar?

Za razliku od brojnih drugih sredina, pripadnici ovog plemena ne odbacuju svoju novorođenčad koja pate od albinizma - jedno od 145-oro dece je albino, a ostrvljani ih nazivaju "decom meseca".slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.