Adrenalinski spust: Rafting na Tari

Pročitajte priču o jednoj najzabavnijih avantura koje nudi priroda ovih prostora...

Adrenalinski spust: Rafting na Tari Foto: Vladimir Mladenović
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Za one koji vole aktivan odmor tu je nešto što će vas sigurno zainteresovati. Imao sam ideju da fotografišem rafting na reci Tari „iz prvog lica“, upoznam nove ljude – raftere, naučim nešto novo o tom zanimljivom sportu i uživam u čarima lepote te planinske reke.

Tara kao reka sa najdubljim kanjonom u regionu (1.100 m) i dužinom toka od 144 km pruža jedinstvenu lokaciju za rafting u ovom delu Evrope. Za sam spust se ne koristi ceo tok, već samo poslednja 84 kilometra i takva rafting tura traje 3tri dana. Na samom kraju reke Tare, gde s rekom Pivom pravi Drinu, nalazi se 25 registrovanih rafting kampova. Neki su na samom toku Tare, dok je veći deo njih u Bosni i Hercegovini i na Drini. U njima se pored smeštaja, koji je uglavnom u prirodnom okruženju u vidu drvenih brvnara i odlične hrane, mogu dobiti i sve informacije vezane za rafting, Taru i ostale aktivnosti.

Najviše korišćeni deo reke za rafting, ujedno i najlepši je deo poslednjih 15 kilometara toka koji se prelazi za jedan dan.

Na samom početku nas dočekuju veliki bukovi i hladna voda pršti na sve strane dok čamac seče vodu i prolazi preko bukova. Na tim prvim bukovima zapravo shvatite količinu i snagu ove reke. Na oko lepa, sa čistom i prozirno plavom vodom, u stvari je opasna ukoliko se potceni. Srećom, da se nezgode ne bi dešavale, brigu vode iskusni skiperi, te su incidenti veoma retki i sve je veoma bezbedno.

Iz buka u buk uživanje koje priređuje rafting je nestvarno i jedinstveno. Treba dodati da ste od prvog momenta okruženi divnom prirodom, vodopadima, stenama za skakanje u duboku i mirnu vodu, vidikovcima za odmor i improvizovanim kafićima za okrepljenje, i ceo utisak spusta je zaista sjajan.

Dnevno vikendom prođe više od 100 čamaca Tarom i aktivno učestvuje više od 500 raftera. Ovakav vid aktivnog odmora poprima sve više ljudi, a čak i kompanije uvode u redovna team building dešavanja sa svojim zaposlenima.

Iskustvo mi govori da ću se prvom prilikom vratiti na reku Taru i ponovo otići na rafting jer, kako kažu domaćini, „svaki spust se doživljava drugačije“, a na mom licu ostaje urezan veliki osmeh... do sledećeg puta.slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.