Šta ćemo izgubiti padom Palmire?

Militanti Islamske države zaposeli su čuveno arheološko nalazište Palmira, samo nekoliko sati nakon što su okupirali grad u centralnoj Siriji. Koja su kulturna blaga ugrožena?

Šta ćemo izgubiti padom Palmire? Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Saznajte i: Islamska Država raznela istorijski zid čuvene Ninive

Palmira je drevni semitski grad koji potiče još od neolita, a početak njegovog naseljavanja datira vezuje se za drugi milenijum pre naše ere, kada je Palmira bila mesto za odmaranje karavana trgovaca koji su putovali preko Sirijske pustinje. Grad se pominje u analima asirskih kraljeva, a bio je deo Seleukidskog carstva, a potom i u Rimskog, koje mu je donelo veliki procvat.

Kako nestaje istorija: Islamska država raznela drevni grad Nimrud?

Pre nekoliko dana, 21. maja, teroristi Islamske države napali su istoimeni grad u Siriji, a nekoliko sati kasnije domogli su se i arheološkog lokaliteta. Međunarodna zajednica i stručnjaci strahuju da bi ekstremisti mogli da unište neprocenjive ostatke koji se tu nalaze još od rimskog perioda. Palmirske ruševine su bile najposećenija turistička lokacija u Siriji, a da strah od uništenja nije bez razloga, najbolje pokazuju primeri odnosa prema arheološkom blagu u Iraku.

Istražite i: Islamska Država maljevima uništila neprocenjive asirske spomenike kultureslike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.