Zemljotres u Nepalu uništio arhitektonsko blago Katmandua (VIDEO)

Darahara toranj i Kastamandap hram među brojnim istorijskim lokalitetima sravnjenim sa zemljom nakon zemljotresa.

Zemljotres u Nepalu uništio arhitektonsko blago Katmandua (VIDEO) Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Mnogobrojne istorijske građevine od velikog značaja u dolini Katmandu uništene su usled zemljotresa koji je pogodio Nepal i ubio preko 4.000 ljudi. Darahara, 60 metara visoki beli minaret izgrađen 1832. godine uništen je, dok je Kastamandap, trospratni drveni hram takođe sravnjen sa zemljom.

Pogledajte i: Mont Everest "potonuo" usled razornog zemljotresa koji je pogodio Nepal?

"Nije čuven kao toranj, ali je istorijski možda najznačajnija zgrada u Katmanduu koja je uništena", rekao je profesor Majkl Hat, direktor Istočnoazijskog instituta, govoreći o hramu Kastamandap. "Prva slika koju sam video na internetu nakon zemljotresa bila je slika Katmanduovog Durbar trga i prvi utisak bilo je potpuno uništenje."

Saznajte i: Zemljotres u Nepalu je uticao i na živote životinja

Dve najčuvenije pagode na trgu takođe su uništene, ali kako je sve više slika bilo kačeno na internet, tako je postalo jasnije da su ipak neki istorijski hramovi preživeli uništenje. U Katmandu dolini nalaze se tri velika grada - Katmandu, Patan i Baktapur - od kojih je svaki izgrađen oko srednjevekovnih kompleksa palata i svi imaju javni trg prepun hramova i svetilišta.slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.