Habl: 25 veličanstvenih godina svemirskog teleskopa

U aprilu 1990. godine, lansiran je Habl, teleskop koji nam je omogućio da upoznamo kosmos na način na koji naši preci verovatno nisu ni sanjali da ćemo moći.

ostale slike u galeriji

Već po pojavi prvih snimaka, bilo je jasno da nešto nije u redu – slika nije bila dovoljno oštra. Ispostavilo se da je ogledalo pogrešno oblikovano prilikom upotre tzv. nul korektora. Već 1993. godine, izvedena je prva „servisna misija“, kada je Hablu instaliran Costar (Corrective Optics Space Telescope Axial Replacement), koji je trebalo da kompenzuje sfernu aberaciju za gotovo sve instrumente na teleskopu. Uz to, zamenjena je kamera, umesto WFP-a je postavljena tzv. kamera logički WFPC 2, koja je imala programiranu korekciju. Takođe su zamenjeni solarni paneli čiji je zadatak bio da smanje potrese pri prelasku teleskopa iz Zemljine senke u deo do kog doseže sunčeva svetlost, kao i žiroskopi.

VIŠE: Habl otkrio najstariju poznatu galaksiju

Tokom godina, izvođene su i druge „servisne misije“, ali nijedna tako značajna kao ova iz 1993. godine. Predviđano je da će svemirski teleskop biti aktivan do 2013, ali je misija 2009. produžila njegov vek. Očekuje se da on nastavi da nam pruža informacije o svemiru do 2020. godine, a dve godine pre toga će u kosmos biti poslat svemirski teleskop Džejms Veb.

Do danas, Habl je poslao više od 750 hiljada fotografija i promenio način na koji mnogi stručnjaci vide kosmos, omogućivši nam da zavirimo u udaljene kutke i nezamisliva prostranstva.slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...