Uskovitlano jato koje nije deo prirode, već joj preti

Kada ste ugledali ovu fotografiju, pomislili ste da vidite veličanstveno jato ptica, zar ne?

Uskovitlano jato koje nije deo prirode, već joj preti Foto: Alain Delorme
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Pogrešili ste - neverovatan prizor je samo jedna od fotografija iz serije francuskog fotografa Alena Delorma kojima su ovekovečene - plastične kese.

Pogledajte i: Genijalan ekološki izum (VIDEO)

Ovaj umetnik autor je serije fotografija pod nazivom "Jata", kojom je oživeo stare fotografije leta jata čvoraka na neuobičajen način, predstavljajući ih hiljadama plastičnih kesa.

Sajt National Geographic Srbija kontaktirao je Delorma kako bi nam pojasnio kako su nastale njegove fotografije.

Pročitajte: Vredni slon zadao ljudima lekciju o ekologiji (VIDEO)

"Na prvi pogled, izgleda kao pravo jato čvoraka, ali kada bolje pogledate - shvatite da  je to napravljeno od hiljada plastičnih kesa", rekao nam je. "Sve sam to rekonstruisao digitalno na osnovu pravih fotografija kako bih naglasio uticaj potrošačkog društva na okolinu."

Ovaj Parižanin najpre je je rasporedio hiljade i hiljade kesa različitih oblika, fotografisao ih, a zatim osmišljavao kompoziciju svojih fotografija. Rezultat su neverovatno zabeleženi prizori koji izgledaju kao da su ovekovečeni u prirodi, prilikom leta ptica, što je i bio Delormov cilj.

Pogledajte i: Praćenje 6.000 godina ekoloških promena u dolini reke Nil

Stručnjaci sve češće upozoravaju javnost da se svake godine nepravilno odlažu milioni kesa, čime se ogrožava životna sredina. Kako je nedavno objavljeno, osamdesetih godina prošlog veka, one su bile retkost, dok ih danas ima svuda - u gotovo svakom kutku planete, uprkos brojnim upozorenjima da se njihovom upotrebom i, kasnije, nepravilnim odlaganjem, planeti nanosi nenadoknadiva šteta.slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.