Zbog čega lava vulkana na Javi ima plavi odsjaj?

Veličanstvena svetlost koja se širi prilikom erupcije vukana Kava Idžen na istoku Jave privlači pažnju brojnih fotografa i ljubitelja prirode, ali je malo poznato zbog čega je ona takva kakva jeste.

Zbog čega lava vulkana na Javi ima plavi odsjaj? Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Hrabri malazijski fotograf Keov Vi Long odvažio se da se približi lavi ovog vulkana na svega jedan metar, zahvaljujući čemu su nastale spektakularne fotografije plavog odjaja kako lebdi iznad vulkana.

Pogledajte i: Čovek koji hoda po lavi (VIDEO)

Iako je čitava planeta oduševljena veličanstvenim prizorom koji je ovekovečio, malo je poznato šta je to što je učinilo ovaj vulkan tako posebnim. Kako objašnjavaju naučnici, za to treba da zahvalimo značajnoj količini sumpora koju Kava Idžen sadrži, odnosno njegovom sagorevanju. Na taj način dolazi do širenja gasova koji kiptećoj lavi daju pomalo sablasan izgled. Danju on izgleda kao da ima crvenkast premaz, a noću dobija blistav plavi odsjaj. Kako objašnjava geolog Sintija Verner, ovo je svojevrsni fenomen jer nije poznato da postoji još neki vulkan s tolikom količinom sumpora i ovakvim efektom.

Pogledajte i: U Africi se pojavilo jezero lave

Ipak, reč je o veoma toksičnom sumporu, koji gori na temperaturi od 115 stepeni Celzijusa. Ova opasnost, međutim, ne sprečava lokalno stanovništvo da ponešto i zaradi zahvaljujući ovom prirodnom dragulju. Kada se prilika za to ukaže, oni se spuštaju u krater vulkana i golim rukama skupljaju sumpro, koji potom prodaju na crnom tržištu.slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.