Kako se "leče" instrumenti Beogradske filharmonije?

Andrea Bocini je doktor za violine. U svom belom mantilu, okružen različitim alatima, u Beogradskoj filharmoniji strpljivo i pedantno pregleda instrumente. U Beograd je stigao iz Švajcarske, sa iskustvom u reparaciji instrumenata dugim više od 20 godina. Posle završene Škole za graditelja gudačkih instrumenta u Kremoni, zanat je „pekao“ i u Japanu, iz kog se, zbog ljubavi svog života, vratio u Italiju.

Kako se "leče" instrumenti Beogradske filharmonije? Foto: Marko Đoković
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Bocini po profesiji nije muzičar, ali da „uđe“ u telo instrumenta pomaže mu muzičko obrazovanje koje je stekao u detinjstvu, svirajući saksofon. Na pitanje da li je muzika porodični posao, sa osmehom odgovara da jeste, ukoliko se računa želja njegovog oca da nauči da svira violinu.

Da bi se moglo „pročitati“ kakav je život vodio jedan instrument, potrebno je mnogo znanja i iskustva. Dendrologija, nauka o drvenastim biljkama, otkriva finoću i kvalitet drveta od koga je napravljen, a iskustvo daje ekspertizu za procenu škole izrade i uslova u kojima je čuvan.
Instrumenti kriju mnoge misterije, a za zvuk koji čujemo podjednako su odgovorni virtuoznost muzičara, kvalitet instrumenta i gudalo. Jedan isti instrument može da zvuči potpuno drugačije kada ga sviraju različiti muzičari. Na kvalitet tona utiču i uslovi u kojima je instrument korišćen: temperatura, vlaga, ali i od toga koji muzičar na njemu svira. Neki muzičari pažljivo čuvaju svoje violine, vodeći računa da ih ne dotakne ni trunčica prašine.

Instrument je kao živo biće koje diše – vlažno vreme može da ga ošteti jer isušuje lepak, a preterano suv vazduh može da izazove pucanje drveta. Iako je fokus na telu instrumenta, uloga žica u stvaranju zvuka je podjednako važna.

Jednom godišnje, pred početak sezone, Bocini u Beogradskoj filharmoniji pregleda sve gudačke instrumente. Da li je trenutak za reparaciju ili nežni servis, Bocini procenjuje posle pregleda i na osnovu informacija od muzičara. Reparacija ovog septembra je posebno važna, jer se instrumenti pripremaju za dugo putovanje. Posle 10.000 pređenih kilometara prva stanica je Čikago, iz koga Beogradska filharmonija nastavlja svoju prvu Američku turneju, gostujući u Klivlendu, Vašingtonu i Njujorku.slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.