Neverovatne fotografije iz života Dinka

Dinka je naziv za afričku etničku grupu koja živi u močvarnoj oblasti Bahr el Gazal u dolini Nila.

Neverovatne fotografije iz života Dinka Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Sa tri miliona pripadnika predstavljaju najveću etničku grupu Južnog Sudana.U prošlosti, njihov način života je bio polunomadski. U sušnoj sezoni su se bavili uzgojem stoke, a u kišnoj sezoni uzgojem prosa. Ranije nisu imali posebnu državnu organizaciju, a danas predstavljaju najdominantniju etničku zajednicu u Južnom Sudanu. 

Nekada su bili poznati i po svojoj miroljubivosti, što je svakako promenio Sudanski građanski rat. Godine 1982. je Džon Garang (John Garang de Mabior), rodom Dinka, osnovao Sudansku narodnooslobodilačku armiju i započeo Drugi sudanski građanski rat protiv islamističke sudanske vlade u Kartumu. 

U sledeće dve decenije je veliki broj Dinka masakriran od strane vladinih snaga, a deo je stradao u obnovljenom sukobu s tradicionalnim neprijateljima Nuerima.

Po veri su uglavnom hrišćani ili animisti. Dinke se ističu po neobičnoj visini, zbog čega su Dinka žene dugo vremena bile prilično cenjene u orijentalnim haremima, a sami Dinke vekovima su trpeli napade od strane trgovaca robljem.

Fotografi Kerol Bekvit i Angela Fišer imaju više od 30 godina iskustva u snimanju ceremonija, rituala i svakodnevnog života afričkih plemenskih naroda. Njihove fotografije oslikavaju dugu i duboku dozu poštovanja običaja i ljudi ovih plemena, naročito Dinka iz Sudana.

 

Možda će vas zanimati i:slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.