Ružičasti supermesec je sinoć obasjao Zemlju (VIDEO)

Da li ste videli predivni ružičasti supermesec koji je sinoć obasjao Zemlju?

Ružičasti supermesec je sinoć obasjao Zemlju (VIDEO) Njujork, SAD, Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Sinoć je sjajna lopta ružičastog supermeseca obasjala brojne gradove širom sveta sveta, a oduševljeni posmatrači su zabeležili romantične scene. Stanovnici južnoameričkih pestonica, Buenos Ajresa, Karakasa i Santjaga, su posebno uživali u fenomenu kojim smo počastvovani samo nekoliko puta godišnje.

Ukoliko niste primetili veliki ružičasti Mesec na nebu, ne brinite, sve je u redu. Fenomen koji se naziva supermesec odnosi se na pun mesec kada se ovo nebesko telo nalazi u tački koja je najbliža Zemlji (perigej). Zbog svoje blizine Zemlji, deluje veći i sjajniji nego inače.

Ova neobična pojava se uglavnom događa nekoliko puta godišnje, a ove godine ćemo zasigurno imati dva supermeseca - jedan koji je već prošao i drugi koji možemo videti 26. maja, navodi NASA.

Ovaj mesec nije ružičast, niti bi trebalo da bude. Njegova boja je uobičajena zlatno-žuta, sa prelaskom u blještavo belu kako protiče vreme. Ružičasti supermesec (pink supermoon) svoj bajkoviti naziv duguje biljci ružičasti floks (Phlox subulata) koja je široko rasprostranje na istoku Sjedinjenih Američkih Država i cveta u proleće.

 

Pogledajte idilične prizore od sinoć sa svih krajeva sveta:

 

Možda će vas zanimati i:slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.