Umetnost putovanja: Sećanje na Bejrut s početka 1990-tih

U Libanu sam boravila tokom leta 1991, nekoliko meseci nakon zvaničnog završetka 17-godišnjeg građanskog rata u oktobru 1990. Tekst i fotografije, delovi su sećanja na to putovanje.

ostale slike u galeriji

Od severa ka jugu zapadnog Bejruta, duž obale mora prostire se široka avenija koja neodoljivo podseća na onu sa čuvenih snimaka Havane. Vijugajući oko nekoliko zaliva, promenada po imenu Korniš svedoči o nekadašnjem sjaju i bogatstvu grada. Negde na sredini avenije nalazi se kompleks Američkog univerziteta - AUB (American University of Beirut), koji se prostire na velikoj površini, od obale mora uzbrdo prema centru grada (nekoliko meseci nakon mog boravka, auto-bomba je raznela monumentalni ulaz u univerzitet). Univerzitet ima svoju ograđenu, stenovitu plažu i veliki sportski teren (kao studenti, za vreme boravka u Bejrutu pribavili smo studentske propusnice i nekoliko popodneva proveli na ovoj plaži). Čitav kompleks smešten je na obronku brežuljka koji se spušta ka moru. Uz blage zavijutke, kroz univerzitet se penje putić koji kroz zelenilo i brižljivo uređen park vodi od jedne do druge starinske zgrade - fakulteta za muziku, geologiju, biblioteku, teniski teren, univerzitetsku knjižaru. Nekada su profesori AUB-a dolazili iz inostranstva i ovde predavali libanskim studentima na engleskom i francuskom jeziku.

Postoji bezbroj priča o Bejrutu za vreme građanskog rata. Najtužnije, vezane su za zalutale metke uličnog puškaranja, koji bi se nekim pukim slučajem zabijali u zid na primer kuhinje, ili spavaće sobe, od kojih je najviše stanovnika i poginulo. U sobi u kojoj sam u Bejrutu živela, u spuštenoj roletni postojalo je nekoliko rupa od zalutalih metaka. Ironiju građanskog rata možda najbolje ilustruje priča o ženi koja se sa torbama zatekla na ulazu radnje u kojoj je kupovala, kada je na ulici započela unakrsna vatra. Nesrećna žena počela je da vrišti, viče i maše cegerima vojnicima sa obe strane koji su je primetili, zaustavili paljbu sačekavši da prođe, a zatim nastavili tamo gde su stali!

Najpoznatiji deo istočnog, hrišćanskog dela Bejruta je Ašrafi, naseljen pretežno Arapima hrišćanske veroispovesti. Osim što radnje u ovom delu imaju nesto ekskluzivniju robu, Ašrafi nije rušen tokom rata te su zgrade znatno očuvanije, a ulice čistije. Jedne večeri, naše komšije Mohamad i njegova sestra Danya – Arapi hriščanske veroispovesti (maroniti), vodili su nas u noćni provod u Ašrafi, u istočni Bejrut. "Key Club" tada je važio za poznati lokal sa živom muzikom i onom koju pušta DJ. Početkom 1990-tih, u Bejrutu je u modi bio come back Beatles-a, Elvis Presley-a i američkih grupa s početka 70-tih godina XX veka - taj prosperitetni period nakon kojeg je za Liban vreme stalo. U lokalu je izuzetno živo. Gosti pevaju, učestvuju u "kreiranju" zabave, sami uzimaju daire od muzičara i vesele se u ritmu muzike. Peva se i igra bez odmora.

Na nešto drugačiji način, pevalo se i igralo na raskošnoj svadbi u već pomenutom Hotelu "Summerland", jednog predvečerja kada smo tamo svratili na kolače. Bašta hotela oko otvorenog bazena okićena raskošnim cvetnim aranžmanima i švedskim stolom sa ićem (čuveno libansko meze), pićem (iako nije zabranjen, osim araka – rakije, alkohol je slabo zastupljen) i orkestrom, bila je premala da primi veliki broj zvanica - svatove koji su se veselili uz glasnu, novokomponovanu narodnu muziku (u vreme kad ona kod nas još uvek nije bila zastupljena u toj meri). U dubini bašte hotela, tik do bazena upadljivo je bilo ogromno belo postolje sa dva spojena prestola na njemu, ukrašeno u kič maniru, sa belim cvećem u obliku srca. (Mnogo godina kasnije, putujući kolima kroz Tunis, u izlogu jedne radnje u Mahdiji ugledala sam "prestole za mladence" i prisetila se boravka u Libanu). U raskošnim odorama, mladenci su mirno i disciplinovano sedeli na prestolu kao šećerne figurine na vrhu svadbene torte, dok se ispred hotela polako punio vozni park pridošlica sa američkim limuzinama. Svadba je tek počinjala, noć je bila mlada.slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.