Kvinta de Regaleria i njen mistični bunar: Zavirite u jednu od najfascinantnijih građevina na svetu (FOTO)

Kulturni predeo Sintre čini svetsku baštinu pod zaštitom UNESCO, a baš u Sintri se krije jedna od najfascinantnijih palata na svetu.

Kvinta de Regaleria i njen mistični bunar: Zavirite u jednu od najfascinantnijih građevina na svetu (FOTO) Foto: Shutterstock
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Imanje na kome se nalazi Kvinta de Regaleria, u portugalskoj Sintri, promenilo je mnogo vlasnika dok ga krajem 19. veka nije kupio milioner Antonio Augusto Karvalo Monteiro. Ekstravagantni Monteiro želeo je palatu koja će prezentovati sva njegova nesvakidašnja interesovanja. Tada je unajmio italijanskog arhitektu Luiđija Maninija koji je veštim projektovanjem uspeo da spoji elemente različitih epoha, pa se na građevini prepoznaju i antički i gotski i renesansni, ali i islamski arhitektonski elementi. Manini je takođe uspeo grandioznu palatu da uklopi sa okolnom prirodom. 

Međutim, ekscentrični vlansik nije gajio fascinaciju samo ka različitim stilovima arhitekture, bio je opčinjen alhemijom, masonima, templarima i rozenkrojcerima, a čitava palata zajedno sa parkom baš to i "govori" svakome ko uđe na imanje. 

Najčuveniji objekti na imanju su dva bunara koja su služila za inicijaciju i koristila su se u ceremonijalne svrhe tokom izvođenja različitoih rituala.

Bunari su povezani sa lavirintom tunela koji vode do nekih delova parka, a park je posebna priča.

Pećine, jezera i fontane - sve se to našlo na imanju, a u savršenom skladu sa prirodom dobija se utisak imaginarnog sveta koji vas uvlači u sebe.

 

Možda će vas zanimati i:slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.