Takanina od lotosa sa jezera Inle: Kako nastaje jedan od najfinijih i najskupljih materijala na svetu (FOTO)

Materijal nastao tkanjem niti stabljika lotosa jedan je od najfinijih i njaskupljih na svetu.

Takanina od lotosa sa jezera Inle: Kako nastaje jedan od najfinijih i najskupljih materijala na svetu (FOTO) Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Dok balansira na uskom dvenom brodiću, žena iz Mjanmara širi raznobojne niti napravljene od stabljike lotosa, da se suše. Navoji se prvo razvrstavaju po boji, a zatim se šire da se suše ispod sunca. Poseban utisak ostavljaju odrazi boja u vodi jezera Inle.  

Nakon što se niti osuše, preuzimaju ih iskusne zanatlije koje od zatim tkaju jednu od najfinijih i najskupljih tkanina na svetu. 

Fotografije žene koja širi niti preko jezere Inle, napravila je fotografkinja amater Sabina Akter.

"Za kvadratni metar ove tkanine potrebno je najmanje 20.000 stabljika lotosa, a veštom majstoru potrebno je 40 dana da ih proizvede", rekao je Mint Tein Htun, vlasnik Centra za tkanje lotosa Khit Sunn Iin.

Veruje se da je ova retka tkanina nastala pre više od jednog veka, kada je vešt tkač po imenu Sa Oo primetio kako fina vlakna cvetova lotosa cvetaju preko jezera.

Lepota lotosa, koji u budizmu simboliše čistotu uma, inspirisala je pobožnog zanatliju da svoje delikatne niti pretvori u monaški ogrtač. Legenda kaže da je Sa Oo proveo čitavu godinu izvlačeći i tkajući vlakna lotosa u izvrstan odevni predmet za opata kojeg je poštovao.

Danas se tkanina napravljena od stabljike lotosa iz jezera Inle, ne koristi samo u pobožne sfere, neko je ušla i u svet luksuzne mode.

Italijanski dizajner Pjer Luiđi Loro Piana, koji sa svojim bratom vodi kompaniju visoke mode Loro Piana, bio je toliko očaran finoćom, ali i mukotrpnim proizvodnim procesom, da je ovaj materijal uveo u svoju liniju proizvoda. Jakna Loro Piana napravljena od lotosovih niti sa jezera Inle košta 5.600 dolara.

"Tkanina je slična lanu, ali ima nežnu finoću sirove svile", piše na web sajtu ove kompanije. Međutim, pravi se samo za odabrane klijente, jer ova firma mesečno kupi samo nekoliko metara ove tkanine.slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.